En runda kvar

Snart har alla rundor spelats. Bara en kvar nu. Det ar hart i toppen. Ledaren har varit ohotad hela veckan och leder nu med 14 slag. Jag ligger fyra, ett slag efter trean som i sin tur ar tva slag efter tvaan. Kan bli en tuff ledarboll.

Kanonvader varje dag. Idag steg temperaturen upp till 34 i solen. Att det sedan for forsta gangen pa hela veckan blaste lite gjorde inget. Det kunde vi ta.

Tagit massor av bilder. Blir mycket att blogga om vad det lider.

Nya drivern, for den som undrar, funkar okej. Mer tors jag inte saga an.

Vacker havsutsikt

DSC00718.JPG

Hål 13, Quinta da Marinha

Förlust

DSC00712.JPG

Vem kunde tro det? Det var hårt, men vi unga fick stryk mot "gamlingarna". Jag delade min match på sista hålet. Hade jag vunnit hade vi vunnit matchen. Segern var dock långt borta för mig under nästan hela rundan. Hade en dålig dag, minst sagt. Ledde matchen för första gången på hål 17. Låg med strax under 100 meter kvar till green i uppförsläge. Duffade och slog över hela greenen och ner i ett vattenhinder och därmed var det lika igen. På sista gjorde vi båda par.

Middagen var i alla fall god.

I brist på dator

DSC00704.JPG

Det fanns visserligen dator att tillgå på resorten, men det krävdes en kilometers promenad för att komma åt den. Sedan kostade det 4.50 Euro i kvarten. Det här gick ju lika bra det, eller hur?

That's me

DSC00702.JPG

Bilden tagen på Quinta da Marinha, hål 12.

Fötterna, golfarens bästa vän

DSC00700.JPG

Före avresan hade jag problem med min trilskande tå, som jag skrivit om tusen gånger. Ett tips jag fått av läkaren som varit till min hjälp är att bada fotbad med grönsåpa i vattnet. Sagt och gjort. Med till Portugal åkte det uppblåsbara fotbadet. Det var himla skönt att smyga ner fötterna i den där baljan efter en dag på banan.

Och jag måste i detta sammanhang passa på att tacka de kvinnor som bidragit till att mina fötter och övriga delar av kroppen klarade resan så bra. Tack Daniella, Marja, Ursula och min kära sambo (det är hennes balja).

Bjudöl

DSC00696.JPG

Boll som landar före röd tee förpliktigar till att bjuda övriga i bollen på öl efter avslutad runda. Det blev några bjudöl under veckan, om man säger så. Tro det eller ej, men jag fick också bjuda en gång. Lyckades med konststycket att slå en låg, usel drive som tog i en sten i kanten av banan (långt bortom röd tee) som sedan kom som en projektil tillbaka och landade t o m bakom gul tee.

Vackert klubbhus

Quinta da Marinhas klubbhus. Våra hus låg strax runt hörnet.

DSC00695.JPG

image557
Ännu en golfdag gryr

DSC00694.JPG
Hål 9, Quinta da Marinha

Hål 3, Quinta da Marinha

DSC00692.JPG

Par 5:a. Jag lyckades aldrig göra par här. Lite knepig dogleg i början av hålet och sedan många bunkrar runt den hala greenen. Alla hade dock inte samma problem som jag här. Thomas nådde green med spoon och järn 4. Jag behöve i alla fall tre slag trots att hålet "bara" var 486 meter.

Framme

DSC00688.JPG

Framme. Vi bodde på resorten Quinta da Marinha inhysta i "villas" med plats för fyra personer. Två uppe och två nere med delat vardagsrum och köksdel.

image556

Gone Golfing

I morgon bär det av till Portugal. Stressiga förberedelser in i det sista, men nu ska jag snart sjunka ner i soffan och hämta kraft.

Hit åker vi.

16 gubbar. Vi är två ungdomar under 50, övriga en bra bit äldre än oss. Kul gäng. Fjärde resan tillsammans. Sex golfdagar. Tävling varje dag. Det stora tävlingen som löper över fem dagar heter UTE International 2008. Mer om UTE-tävlingarna finns att läsa om här på min blogg och på kamraten och reseledarens blogg: http://ute.blogg.se

Hoppas kunna blogga något under veckan. Vi får se vad som är möjligt.

Tills vi ses och hörs igen...SVINGA LUGNT !

Klackarna i taket

När katten är borta dansar råttorna på bordet, säger ju det gamla ordspråket. Idag arbetade jag hemma. Jag behövde lugn och ro för att hinna skriva klart en del saker som jag ska vara klara senast imorgon, dvs innan jag reser. Ensam hemma hela dagen. Fullt svängrum på alla plan. Vad gör man då för att koppla några minuter från skrivandet när ögonen glöder och hjärnan bultar? Jo, då tar man chansen och göra sådant där som det inte av någon anledning finns så stor förståelse för när övriga familjen är hemma.

image541

Ut i hallen, greppa det långa skohornet, börja svinga. Efter tiotalet enhandssvingar kändes det ganska bra. Tog i lite till. Full sving. Båda händerna om skohornet. Vrid upp, gå igenom. Vrid upp, gå igenom. Vrid....PANG! Skohornet rakt i taket. Inte bra. Inte bra alls. Min kära sambo har inte sett märket ännu. Hur förklarar man att det är en inbuktning i taket?

"Jo, jag passade på att slå klackarna i taket medan du var på jobbet".

Sedan skrattar man lite fånigt (hehe) och visar sådant där rart litet leende. Kan det funka? Eller ska jag säga som det är?

"Jag tränade golfsvingen i hallen".

Nej, ingen bra idé. Jag kör klackvarianten. Då finns i alla fall chansen att hon tror att jag skojar och att märket alltid funnits där.

Don't kill the messenger

Det var det där om ryktet om att Vijay testat en Callawayspoon som gick 30 meter längre. Jag tror på det nu lika lite nu som när jag hörde det, men det intressanta är ryktet i sig. Vem har skapat det och varför? Är det en missuppfattning? Beror det på att Vijay testat Callaway? Eller är det ett elakt, men planterat, rykte från Callaway?

För att kolla om ryktet även fanns på andra sidan Atlanten ställde jag en fråga på www.golfwrx.com om ryktet. Och jag fick direkt på tafsen:

"I gotta say the story is somewhat ridiculous".

"Do people not realize how far VJ hits his driver?"

         
"Talk sense man!!"


Man sansade sig dock snabbt och insåg att man inte ska skjuta budbäraren. Diskussionen tog sedan fart och det surras nu en hel del i tråden. Mycket handlar om det faktum att Callaway fiskar efter fler toppspelare att ta in i sitt stall. Det kan mycket väl vara så att Vijay fått ett erbjudande från Callaway. "Money talks" upprepar man i tråden. Och så är det nog på den nivån.

Att Vijay däremot ska ha slagit 30 meter längre med en spoon än med en driver, det tror ingen på. Det avfärdas även som stört omöjligt för en tourspelare att göra det.

En slutsats av detta är väl i alla fall att ryktet inte finns på andra sidan Atlanten.

Den som vill läsa och följa tråden kan göra det HÄR.

Äran är större

Under den kommande resan är det tävling som gäller. Kamp varje dag. Kamp om äran och kamp om tavlan. För min del känns dock kampen om äran på något sätt mer betydelsefull än tavlan.

image540

Trollspaken är här!

Puh. Idag fick jag min nya driver. Den hann fram. Det var inte utan att jag började bli lite orolig eftersom det bär av söderut på lördag. Jag var ju dessutom snabb med att sälja min G5:a häromveckan, så hade inte den nya G10-drivern hunnit fram hade det blivit till att spela med min gamla Bang Bangster. Det hade säkert fungerat det också, men drivarna har nog kommit att bli 30, 40, 50 meter kortare än de nu kommer att bli med den nya G10-trollspaken.

Något inspel med den nya drivern kommer inte att hinnas med. Kanske, kanske blir det några luftsvingar, men det är nog allt. Å andra sidan är det nog det enda som behövs. Är det en trollspak så är det.

image539

Vill Vijay spela Callaway?

Det ryktas att Vijay Singh nyligen testat Callaways nya fyrkantiga spoon FT-i Squareway och att han slog 30 meter längre med den än med sin Cleveland-driver.

Låter otroligt, men är det sant då finns det ett glatt företag som börjar på C och ett annat företag som också börjar på C som är allt annat än glatt.

image538

Hur mycket sanning den än ligger i ryktet är det en bra "snackis" som säkert kommer att leda till att det säljs ytterligare några fler Callaway-klubbor under våren.

Nanobegär

Vill ha! Står ju t o m mitt namn på.

Köp här.

Buy here.


image537

Tack Virvla!

Utmaningar i livet

Sådana står man inför då och då. Vissa svårare än andra. Idag har jag fått en utmaning. Ingen livsavgörande utmaning, men ändå en utmaning. Och den har definitivt med golf att göra.

Utmaningen kommer från en av mina flitigaste besökare här på bloggen. I alla fall tror jag att Cecilia tillhör den skaran då hon kanske är den person som kommenterar (TACK!) allra flitigast här på bloggen. Utmaningen handlar om att lista sina favoritbloggar.

Här kommer då mina:

Hälsa
Cecilias blogg. Självklart är hon golfare, men framför allt läsar jag hennes blogg för att den påverkar mig. Om den har en positiv eller negativ påverkan varierar. Ibland känner jag mig både trött och gammal när jag tar del av hennes energi alla träningspass. Jag tänker ofta "jag orkar inte mer" och det utan att jag gjort annat än läsa det hon skrivit. Då är det skönt att bara luta sig tillbaka i soffa på något sätt.
Ibland fyller hennes inlägg även mig med energi. T o m så att jag sporrats att ge mig iväg till gymet. Mestadels läser jag dock hennes blogg för att jag beundrar henne för det sätt på vilket hon brinner för träning. Och egentligen är det nog så att jag är lite avundsjuk på henne. Sist men inte minst är det kul att läsa om hennes golfande.

Film & Musikbloggen
På tal om energi. Den här bloggen är också fylld av energi men av ett helt annat slag. Golf rockar, det har jag skrivit så många gånger att jag själv nu är helt övertygad, och att den här bloggen rockar råder det ingen tvekan om. Den är en guldgruva för den som gillar rock. Mannen bakom bloggen visar upp hela sin skiv- och filmsamling och går systematiskt igenom och kommenterar platta för platta, film för film. Besök bloggen, den förtjänar fler läsare.

Äta bör man annars dör man
Behöver man säga mer. Äter man inte får man ingen energi i kroppen och utan energi orkar man varken träna, golfa eller rocka. Gillar du mat, besök den här bloggen.

UTE
Res- och golfkamraten som har eget eget golfrum hemma som jag är grymt avundsjuk på. Trevlig blogg med inblickar i hans liv, resor, golfande och mycket annat.

Magnus Ugglas blogg
Det uppenbara beviset på att golf och rock hör ihop. För ni vet väl att herr Uggla är golfare? Jodå, så är det. Jag har bjudit honom till hemmaklubben för en runda, men ännu inte fått svar. Kommer väl, får vi hoppas. För det är klart att han svarar. Och varför skulle han säga nej? Ugglas blogg är Sveriges roligaste blogg just nu.

Virvlas virrigheter, people sucks
Om Uggla skriver den roligaste bloggen så skriver Virvla den argaste. Hon är så arg att det blir kul. Alltså, missförstå mig rätt. Jag skrattar inte åt att hon är arg, utan åt hennes sätt att beskriva sin ilska. Ibland osar det om meningarna. Sedan tror jag mig veta att hon inte är sådär arg i verkligheten. Jag har nämligen träffat Virvla, eller ska man säga Virvlas mamma? Hon är rar.

Golf Digest, chefredaktör
Inte så frekvent uppdaterad, men den glimrar till då och då, och är värd att läsa.

En golfande dams upplevelser
En personlig beskrivning av en golfande dams upplevelser. Just nu i vinteride, men kan säkert väckas till liv redan nu om man går in och kommenterar....så leta er dit.

Deep Rough
En av flera utländska golfbloggar jag försöker hålla koll på. Den här är i mina ögon intressant eftersom det skrivs så mycket om utrustning i den.

Golf Girl's Diary
Fascinerande blogg, på något sätt. Och sååå amerikansk. Jag är nördig, men hon är värre. Jag gör ju inte egna teveinslag. Än.

Trevlig läsning!

Guldgruva!

Nu har det kommit. Todays Golfers nummer med bolltema. Fyra uppslag siffror, kommentarer, kurvor och bilder. Den här tidningen kommer jag att läsa och bläddra i så många gånger att jag t o m borde köpa ännu ett exemplar galen som jag är i sådana här tester.

image517

Jag har tidigare lagt upp många resultaten, men inte alla, inser jag nu. En besvikelse mitt uppe i all entusiasm är att man inte berättar med vilka svinghastigheter man testat bollarna. Medvetet, självklart, men ändå. Jag vill veta!

Bollarna är testade av tre personer och de placeras in i tre kategorier:
Pro tested (ska vi gissa att svinghastigheten är ca 105 mph?
Mid swingspeed (gissad svinghastighet på 90-95 mph?)
Slow swingspeed (gissad svinghastighet på 75-85 mph)

Några av bollarna testas bara av Pro. Andra av Pro+Mid och ytterligare några av Pro+Slow. Jämförelsen mellan Mid+Slow får man aldrig. En brist, tycker jag. Jag skulle också vilja se vad som händer om andra än de som svingar kring 100 mph spelar på tourbollar. Jag menar, när man ändå höll på! Att man inte gjorde testet mer heltäckande.

Vilka bollar som testas av vilka spelare beror på vad det är för boll och vilken grupp som tillverkaren riktar bollen till.
Gissningarna ovan grundar sig på vilka bollar man låter de olike spelarna testa.
Pro testar (såklart) tourbollarna
Mid testar t ex Callaway Big Bertha och HX Hot Bite, Titleist NXT Extreme och NXT Tour
Slow testar t ex både Srixon Trispeed, som är avseed för spelare med en svinghastighet på över 70 mph, och Srixon AD333, som är avsedd för spelare med en svinghastighet på över 80 mph.

Och var är dambollarna? Visst vänder sig lågkompressionsbollarna även till damerna, men det är ju också så att dambollarna mycket väl kan spelas av herrar med långsam sving.

Trots bristerna. Numret är en guldgruva. Är du intresserad av golfbollar? KÖP!

Det är aldrig för sent

På lördag bär det av till Portugal. Jag kan inte skryta med alltför många träningspass. Än så länge i alla fall. Undrar om det är för sent att börja träna nu? Jag vill uppnå samma styrka och smidighet som Julien Chaninet. Kommer jag att klara det? Värt att göra ett försök i alla fall, eller hur? Gissa om kamraterna kommer att höja på ögonbrynen när jag kör första uppvärmningen. För att inte tala om första slaget.Tack Cecilia för tipset. Nu kör vi!

Snart bär det av till Portugal

Håller sig vädret så här är jag glad. Förra året hade vi 5-10 grader mestadels. Bara någon dag som temperaturen klättrade upp till 15 grader, om jag minns rätt.

image536

Golfhall i Stockholm

Upptäckte denna på nätet häromdagen. Kanske värt ett besök.

image535

Följ Stenson mot segern

Nu funkar det.

Se Abu Dhabi Golf Championship live HÄR.

image534

Leaderboard HÄR.

The Best Ball for You

I tidigare inlägg har jag skrivit om Golf Magazines test av bollar. Nu finns artiklarna och testerna att läsa på tidningens hemsida HÄR.

image533

Visst innehåller artiklarna mycket information och det som står där är intressant, men jag hade faktiskt väntat mig mer. Kanske innehåller tidningen mer. När den väl dyker upp i svenska hyllor.

Get green-to-tee fitted

Titleist introducerar nu sin nya "bollväljare". Vilken boll passar dig bäst?

image532

Nya bollar från Titleist

En som går högt och en som går lite lägre. DT Carry och DT Roll. Kommer de till Sverige lär de säkert heta PTS istället för DT.

image530

image531

Nya järn från Titleist

Snygga. Snyggaste på länge. Ladda hem bilder HÄR.

image529

Bob Hope Chrysler Classic live på nätet

Direkt. HÄR eller HÄR. Borde funka, men gör det inte för mig av någon anledning.

Det gick snabbt över

Nu tror jag mig veta vad TaylorMade r7 CGB Max Limited Driver kommer att kosta om man har lyckan att komma över det fåtal exemplar som släpps på marknaden under våren. 1.099 dollar eller ungefär 7.000 kronor är det pris som anses komma att gälla. Lite väl mycket, eller hur? Jag tror man kommer att testa de tre skaften. När man väl hittat det som passar bäst kommer man att spela med det och förvara de andra i lådan.

Om man ändå är intresserad finns detaljinformation HÄR. 415 cc och svingvikt D3-D4 är några av uppgifterna som går att utläsa av produktbladet.

"Tour Van in a Box"

Mer om r7 CGB Max Limited Driver HÄR.


Habegär! ...r7 CGB Max Limited Box

Jag är lite skeptisk till de här nya systemen där golfaren själv kan byta skaft efter väder, vind, sving, humör eller vad det nu kan handla om. men efter att ha sett den HÄR lådan och drivern som TaylorMade nu lanserar känner jag ett starkt habehär. Är det den snygga förpackningen som påverkat mig?

image527

image528

Intressant jämförelse mellan PTS SoLo och e6

Bollarna visar sig vara i princip likvärdiga. Titleist PTS SoLo ger lite mer spinn med wedgen och e6 ger en lite lägre bollbana. Det är väl de största skillnaderna, även om skillnaderna knappast kan anses stora.

Med dessa resultat i handen kan man konstatera att PTS SoLo är en underskattad boll. Det pratas mycket om Bridgestone e6 och då även som ett alternativ för spelare med lite lägre hcp. Däremot pratas det aldrig om PTS SoLo för samma grupp spelare.

Läs jämförelsen HÄR.


Note: PTS SoLo heter i USA DT SoLo

Massor av bilder från PGA Show

Klicka HÄR.

Se Abu Dhabi Golf Championship direkt i din dator

...kan du göra HÄR. Idag var det sändning kl 10.00-14.00. Förhoppningsvis även i morgon samma tid.

Kratrar, inte dimples

Stora är dom.

image526
Foto: GolfOpionions.com

Bollen är TopFlite Gamer. Läs mer HÄR.

Nytt fittingsystem från Ping

Ännu en nyhet från PGA Show. Läs om  Pings nya fittingsystem HÄR.

Följ PGA Show

Massor av bilder HÄR och HÄR.

Imorgon är det dags!

image525

Följ mässan genom att klicka på logotypen ovan.

Läs också HÄR.

Framtiden är här!

Det är inte många dagar sedan jag skrev om ryktet att flera klubbföretag har drivers på gång där man själv kan kombinera skaft och huvuden. Nu vet vi att det inte längre bara är rykten, för nu har Callaway presenterat sin nya driver I-MIX, eller ska man kalla det driversystem?

Pressmeddelande från Callaway:

CARLSBAD, Calif., Jan 15, 2008. Callaway Golf (NYSE: ELY) today announced the introduction of I-MIX Technology, a major breakthrough in do-it-yourself club customization. The new technology, which capitalizes on the U.S. Golf Association and Royal & Ancient's rule change on club adjustability, gives golfers the ability to create the perfect driver for their game every time they play.


Callaway Golf's I-MIX Technology, featuring a wide variety of the most sought-after shafts in the market, including shafts from Aldila, Fujikura, and Mitsubishi Rayon, will be available on FT-i(R) and FT-5(R) club heads. More than 1,600 shaft-head combinations will give golfers the flexibility to quickly customize their driver to meet the varying challenges each individual round of golf presents.


"Our new I-MIX Technology gives golfers the same access and ability to experiment and optimize their equipment that tour professionals have," said Jeff Colton, Senior Vice President of Research and Development for Callaway Golf. "No one's swing is the same from day-to-day - neither are the weather or course conditions. Our I-MIX Technology gives everyone the ability to quickly and easily customize their equipment, every time they play."


In addition to the clubhead and shaft options, I-MIX Technology includes Callaway Golf's Opti-Fit(R) Weighting System, which lets golfers choose a Draw or Neutral center of gravity (CG) position to help counteract their most common swing flaws for longer and straighter drives.


Callaway Golf I-Mix Technology will be available at select golf retail outlets nationwide and at shop.callawaygolf.com. The Manufacturer's Suggested Retail Prices for the FT-5 and FT-i clubheads are $435 and $500 respectively, prices for shafts range from $185 to $435.


Läs mer och se bilder HÄR.

"Jobbar du?"

Mitt uppe i förberedelserna inför en kick off med 400 personer fick jag i måndags ett samtal från kamraten UTE som sa:

"Vad gör du? Jobbar du?"

Och så fortsatte han:

"Jag har just spelat nio hål på Högantorp och ska spela nio till"
.

Kändes bra att inte sitta på kontoret den dagen. För hade det varit en "vanlig" kontorsdag hade det varit tufft att höra att man just nu kan spela golf på öppna banor i Stockholmsområdet. Med grästee och sommargreener. I januari.

Tåbloggen

De senaste dagarna har ägnats åt helt andra saker än golf och bloggande. Det har varit fullt upp med jobb. Bara roliga saker som givit mycket energi även om följden blivit att det pyst ut lite bloggenergi.

Utöver jobb har huvudet de senaste dagarna fyllts av en annan sak: tån. Följetong på den här bloggen. En följetong som tidvis nära på gjort golfbloggen till en tåblogg. Jag har de senaste dagarna konstaterat att operationen som jag gjorde i november misslyckades. Mitt uppe i allt jobbande fick jag akut leta rätt på en "fottant" som vågade ge sig på min tå för att mildra de problem som åter igen uppstått. Jag blir så trött! Nu handlar det om att fixa tån tillfälligt så att den orkar med sju golfrundor med start om en dryg vecka. Sedan får jag försöka få en ny operationstid för att göra ett nytt försök att komma tillrätta med tån.

Om det inte vore för det "fotoförbund" jag belagts med av sambon hade jag postat en bild som visar hur en tå kan se ut med halv krokig nagel och en krater nere vid nagelbandet i ena hörnet av nageln. Maila bilder finns det inget förbud mot. Dock.

Callaway lanserar ny webb

Sämre och långsammare än den gamla, är mitt första intryck. Dessutom ligger den svenska varianten nere. Ingen förlust för mig dock. Jag föredrog den amerikanska varianten.

Uppe på sidan ligger 2008 års prylar. Kul att se.

image524

Superflyt med Cindy Crawford

image523

Det finns många tips kring hur man ska lära sig spela golf och utveckla sitt spel. Ett av de tipsen som ofta ges är att man måste hitta rätt tempo i sin sving. Alltför många hugger ner på bollen istället för att svinga klubban. Svingar man är chanserna större att hela kroppen hänger med i rörelsen på ett korrekt sätt. Huggandet utförs mest med armarna och inte att rekommendera.

Hur gör man då för att svinga på rätt sätt? Ja ett sätt är att ha ett personligt matra som man tänker genom hela svingen. Jag har fått lära mig att tänka Cindy i baksvingen och Crawford i framsvingen. I boken Kvantgolf, skriven av Kjell Enhager, förespråkas super i baksvingen och flyt i framsvingen. Vad som passar bäst är säkert helt och hållet personligt. För egen del passar Cindy Crawford bättre än super flyt.
Paula Creamer borde passa ganska bra också, slår det mig nu.


Boken Kvantgolf kan för övrigt vara svår att få tag på.
Den som hemskt gärna vill läsa den kan höra av sig.
Jag har två.

Milsvida skillnader

Det bruna paketet är öppnat. Det innehöll som tur var precis det jag hade beställt, en Ping i5 pitcingwedge som ska ersätta min G2 pitchingwedge.

i5 har mindre offset, mindre cavity, smalare sula och kortare blad. Känns inte lika blaffig som G2. Skillnaderna syns väldigt tydligt, eller hur?

image519

image520

image521

Köpa vingar för pengarna

Nej, jag köpte inte vingar för de 900 kronorna jag fick för G5-drivern. Jag sprang samma dag helt oplanerat in på Adidas-butiken i Stockholm och tok-shoppade. Jag tappade tid och rum och framför allt försakade jag min sambo som jag skulle luncha med. Jag sprang som en yr höna med famnen full av tröjor och byxor fram och tillbaka mellan klädställnignar och provhytt. Ja, det var billigt. På kvittot stod det t o m att jag hade sparat 1.700 kr genom att shoppa loss. Det var ju inte illa, så länge man inte tittade längre upp på kvittot för där stod det att jag just hade betalat lika mycket. Och därmed var pengarna jag fått för drivern med råge borta. Får väl leta fram nya pengar för att kunna köpa den G10-driver som förhoppningsvis dyker upp under den kommande veckan. Dessutom ska räkningen på innehållet i det bruna paketet betalas snart också...

2008 års första bolltest

Igår kom februarinumret ut av tidningen Todays Golfer ut i Storbritannien. Här hemma i Sverige får vi vänta ytterligare en eller två veckor innan tidningen dyker upp.

Månadens tema är bollar. Man har låtit göra ett bolltest med "riktiga" golfare och inte någon robot, som tydligen är fallet med den bolltest som gjort av tidningen Golf Magazine, som jag nämnt tidigare på bloggen.

image517

Här nedan följer några av resultaten baserade på slag med en 9 graders driver, en 48 graders pitchingwedge. Svinghastighet och launchangle okänd. Nog så intressant ändå även om jag gissar att svinghastigheten i testet är högre än min med tanke på att man använt en 9 graders driver.

Jag har gulmarkerat de bollar jag tycker ser mest intressant ut, dvs en kombination av längd från tee, låg spinn från tee samt längd och hög spinn med pitchingwedge.

Vilka bollar ligger i topp? Jo, det två bollar som jag fastnade för under säsongen 2007.

image518

Värdeminskning: 1 krona per slag

Vad säljer man en begagnad golfklubba för?
Svårt att svara på. Enklast svarar man: "Mycket mindre än klubban kostade när den köptes".

Jag köpte min Ping G5 begagnad för 1.250 kr och sålde den för 900 kr en säsong senare. Jag hade spelat ungefär 40 rundor med den och självklart också slagit några bollar (för få!) på rangen. Det blir en ungefärlig värdeminskning på 1 krona slaget. Låter som mycket. jag kanske sålde den för billigt? Nej, det tycker jag inte. Det går inte att räkna med att man får igen sina pengar när man säljer begagnat. Man får helt enkelt vara glad om man hittar en köpare.

Bye, bye G5

Jag har genom åren sålt många begagnade golfklubbor. Det har alltid känts bra. Skönt att bli av med en klubba som bara stått och skrotat en tid i garderoben. Dessutom inte fel att få några hundra i handen.

Igår sålde jag min Ping G5-driver. Det kändes annorlunda. Ungefär som att sälja en bil. För mig är det så att jag alltid får en personlig relation med den bil jag ägt. Sådär att jag vill klappa på den innan jag lämnar den och tyst säga: "Tack för den tid som varit. Sköt om dig." Så kändes det igår. Jag klappade lite på den och tackade för att den förändrade mitt spel från tee. För så var det under 2007. Jag skrev ett inlägg som handlade om en annan typ av spel, som syftade på att jag faktiskt slog längre än någonsin med G5:an.

Nu har den hur som helst fått ett nytt hem. Hos en officer. Det känns tryggt. Han kommer säkert att vårda den lika väl som jag. Lycka till båda under säsongen 2008!

image516

Brunt paket

Tänk att man kan bli så glad över ett brunt paket.

image515

...fortsättning följer. Såklart.

Favoriter från bloggåret som gåttUnder det gångna året finns det några inlägg som jag håller som favoriter. Inte så att de är bättre skrivna än andra eller ens innehållsmässigt mer intressant, utan snarare för att jag minns dem väl.
De inlägg jag i första hand tänker på är:

Ont det gör ont

"Skit i henne"


Vem kan spela på en tourboll?

Med rätt att scora


Hyllning till mina rockhjältar

Pride Masters 2007

Stolt golfare, stolt caddie

En filmstjärnas bekännelse

Drömmen om att bli rockstjärna och golfa med Alice Copper
Golfers Blogg fyller 1 år!

image513

Hurra, hurra, hurra, hurra!


Idag är det ett år600 inlägg, 1241 kommentarer, 512 bilder och 50 golfrundor sedan den här bloggen startade som ett litet fritidsprojekt. Kul har det varit. Tack till alla er som besökt och besöker bloggen regelbundet. Ett särskilt tack till er som också kommenterar. Det är alltid roligt med kommentarer.

Läs första inlägget HÄR. Och läs mer om bloggens tillkomst HÄR.

Nu fortsätter bloggandet. Återstår att se om det blir ett år till.

Att välja boll

För många golfare handlar valet av boll mer om vilken ficka i golfbagen man sticker ner handen i. För andra är valet bra mycket viktigare och framför allt roligare än så.

Jag har genom åren provat mig fram till vad som passar mig bäst. jag brukar testa en hel säsong. När jag väl valt är säsongen slut och dags att börja på ny kula (haha) nästa säsong eftersom det kommer nya modeller varje år.

Alla golfare, oavsett nivå, kan tjäna på att göra ett medvetet bollval. Sedan beror det på vad man vill att bollen ska ha för egenskaper. Gå långt, spinna mycket, kännas mjuk eller hård, vara billig osv

Jag har skrivit några inlägg på diskussionsforumet på golf.se där det handlat om vad man ska välja för boll om man har en svinghastighet på lite drygt 90 mph. Huvudfrågan har varit om man ska spela på en premiumboll med mycket spinn runt greenerna och "offra" några meter i längd eller om man ska spela med en boll som går långt, men spinner mindre runt greenerna.

Så här skrev jag:
"Under 2007 testade jag ett flertal bollar, bl a Pro V1. Jag tappade också längd med den jämfört med t ex NXT Tour. Visst är det mer bite i Pro V1 och det är ju kul, men bara de gånger man har nytta av det. Med mina längder så har jag det lite för sällan för att tjäna på att spela Pro V1. Särskilt med tanke på att jag dessutom tappar i längd. Med drivern tappar jag inte så mycket om ens något jämfört med t ex NXT, däremot tappar jag med järnen.

Jag kom fram till att NXT Tour gott räcker för mig och mitt spel. Många gånger behöver jag inte ens det lilla stopp som NXT Tour ger mig utan jag klarar mig fullt tillräckligt med det bite som finns i favoritbollen Srixon Trispeed.

Bara du själv kan avgöra om det är värt för dig att ge upp i längd för att vinna i bite. Testa dig fram och fundera över hur ditt spel ser ut. Spela sedan med den boll du anser dig trivas bäst med och som du inte lider av att skicka ut i skogen då och då."Nästa nummer av tidningen Golf Magazine (lär dyka upp i Sverige nästa vecka) är ett riktigt bollnummer. Just nu är testresultaten som presenterats i tidningen en stor snackis på www.golfwrx.com.

Den boll som i det testet sägs ge mest för pengarna är Nike Power Distance och modellen Power Soft.

Så här säger en av dem som läst testet i Golf Magazine:
"Looks to me like the TP Red and Black are the best balls for the 90-100 SS that wants to play a premium ball. My vote for the best cheaper ball would be the Nike PD soft."

Mer...
"To be honest the Nike PD Soft looks like a good ball for the money. Ranked 7th on distance and 25th on spin."

Ännu mer...
"The TP Black and Red both were hands down the best of the premiums at 90. TP Black was 259.1 and the Red 258.6. The HX hot was at 253.9 and I thought that rock was the longest ball I'd hit. Best performane and value has to be the Nike PD soft. It got 255.9 at 90, had good spin at 8800 off the wedge (beating the E6+ by 1200rpms no less) and only $15.99/dx."

Och listan:
"Top 5 balls for distance at 90 mph swing speed. 137 MPH ball speed. 13.75 degree launch angle. 2900 rpm were:

1. TM TP Black- 259.1
2. Noodle+- 259.0
3. TM TP Red- 258.6
4. NXT Extreme- 257.5
5. Nike PD Soft- 255.9"

Men tänk på:
"Even if you have 90 mph swing speed but your launch angle and spin are different than what was tested you might find out that some of the other balls would work better for you. Thats the variable here....As the article stated...You have to hit a lot of different balls to see what really works for all of your swing numbers and the type of player you are."

Det där sista är riktigt intressant och gör att man inte kan läsa sig till vilken boll som passar bäst för det egna spelet, utan man måste testa. Testerna kan ge vägledning till vilka bollar man bör prova däremot.

Jag har testat Nike Power Soft (2006) och det efter att ha läst gott om den på amerikanska forum. Bollen passade dock inte mig. Jag fick för mig att den spann för mycket för min sving. Jag fick inte ut någon längd.

Intressanta bollar att testa för den som vill premiera längd före spinn är utöver de ovan nämnda:

  • Bridgestone e5+ och e6+
  • Srixon Trispeed och kanske även Soft Feel och AD 333 (som jag också testat, men samma sak där=dålig längd med min sving)
  • Callaway Hx Hot Bite
  • Wilson Dx2 och den nya Zip
  • Top Flite Gamer
...och säkert några till.

Smokinglirare

Nej, jag är inte AIK:are, men visst låter det här intressant:

"Vi lanserar en smokingbyxa med tillhörande piké, det känns klart spännande. Det är i grunden en lite smalare kostymbyxa med satinrevär i sidorna, men anpassad med stretchtyg så att man får bra rörlighet."

Det berättar Sandra Hälldahl på J.Lindeberg för golf.se.

I artikeln på golf.se berättar fler representanter från olika företag om sina nyheter inför 2008.

Skrubba tån med tandborsten

Jag har tjatat en del om min tå här på bloggen. Följetongen fortsätter. Tån har ännu inte återhämtat sig efter operationen i november. När väl bandaget togs bort efter två veckor såg tån ut som sju svåra år. Sedan snyggade den till sig något för att därefter bli inflammerad. Efter en penicillinkur försvann inflammationen, men bara tillfälligt. Under jul och nyår har jag testat lite olika behandlingar på inrådan av distriktssköterska och apotekspersonal och det har tidvis varit ganska bra. Fram till igår. Helt plötsligt såg tån ut som en snorig clownnäsa, om ni fattar. Inte alls kul.

Som tur var fick jag tid hos min favoritläkare som tidigare hjälp mig med den trilskande tån. Hon djupdök i mina journaler innan hon bestämde vad vi ska göra:

"Bada fotbad två gånger om dagen i tre dagar. Du ska sitta länge med foten i vattnet. Från det att vattnet är väldigt varmt, till dess att det kallnat. I vattnet ska du ha så mycket grönsåpa att vattnet blir vitt. Innan du tar upp foten ur badet ska du noga tvätta tån och såret med en tandborste. Om du fortfarande har en infektion efter tre dagar, då blir det penicillin."

Tack för det. Grönsåpebehandlingen har funkat en gång tidigare på mig, hoppas det funkar nu också. Tandborstskrubbningen är dock ny. Intressant och kreativt. Det gillar jag. Att börja knapra penicillin nu, när det bara är 2,5 vecka kvar till Portugal-resan känns mindre kul.

Varför får inte vi vara med?

Titleist har lagt upp en kul funktion på sin hemsida där man kan märka upp sin egen boll, motivera märkningen och sedan vara med och vinna någonting, vad det nu kan vara. Jag kan bara gissa att det handlar om bollar, men egentligen spelar det inte roll för vad jag förstår är tävlingen bara öppen för dem som bor i USA. Vi andra får roa oss med att rita lite på en boll för att testa vad som ser bra eller kul ut.

Undrar förresten vad Titleist kommer att göra med alla bilder med märkta bollar som man får in?
Vore kul att få se alla märkningar.


image512

Wilson presenterar nya bagar

Wilson kommer i samband med PGA Show att presentera nya bagar. Så här säger man i ett pressmeddelande:

Wilson Staff Introduces its 2008 Tour Golf Bag Series
CHICAGO, Dec. 20, 2007 - Wilson Golf today introduced its top-of-the-line golf bag offering, the Wilson Staff Tour series. The series, which includes the Wilson Staff Tour and the Wilson Staff Tour Carry, is specifically designed to enhance the Tour player's image. Not only is the Wilson Staff Tour series the exclusive choice for many Tour players, but the Tour Carry bag was used by the newly announced 2007 European Player of the Year, Padraig Harrington, during his victory march at this year's British Open.

Wilson Staff Tour
The Wilson Staff Tour features a 9.5'' top with a six-way divider and mesh-wrapped shaft protection plus a three-point strap for balanced carrying. Storage capacity is abundant in the Tour bag with seven closed pockets - including generous golf ball pockets, velour pockets for valuables, waterproof pockets for cell phones and electronics - as well as two insulated, open pockets for beverages. The series also includes a full-length umbrella sleeve, a molded and riveted handle and dual hood covers suitable for all conditions.

Wilson Staff Tour Carry
For those golfers who enjoy walking the course, the Wilson Staff Tour Carry bag is a lightweight (5.5 pound) version of the Wilson Staff Tour. The Carry, manufactured with a mixed fabric construction, has a mesh-covered five-way divider and a four-point Swivelmax dual strap, with an optional single-strap. The Tour Carry bag also has five closed pockets, including a large ball pocket, full-length clothing pocket and large waterproof, No-H20 pocket, plus a one side, opened pocket for water bottles. The stand of the Tour Carry bag is designed with foot paddle activation, a solid bracket top and stronger legs for stability. It features a stand lock for easy transportation and storage. A detachable travel or rain hood, an ergonomic hip pad for lower back support and an umbrella holder with gusset sleeve round out the Tour Carry's lineup of first-rate features.

Ny vagn från Clicgear

Ytterligare en nyhet som kommer att presenteras på PGA Mechandise Show är Clicgears nya modell 2.0. Ser häftig ut, må jag säga.
image511
Saxat ur pressmeddelande från Clicgear:

Clicgear Cart Model 2.0 will include the following enhancements for 2008:

- NEW easier to open design featuring NEW Pull Handle Release System
- NEW maintenance free airless tires
- IMPROVED Positive-Lock Brake System
- IMPROVED Beverage Holder
- NEW Umbrella Tube Mount located under the console
- NEW External Umbrella Holder

Läs mer om Clicgear HÄR.

Paula Creamer visar sin nya

I samband med PGA Mechandise Show kommer Paula Creamer att presentera 2008 års kollektion av Sundog Eyewear och i första hand sin egen Paula Creamer Collection.

Det sägs i ett pressmeddelande att den nya kollektionen är precis som Paula: "bold, stylish, and elegant".

Läs mer om glasögonen HÄR. Vill man se den nya kollektionen får man dock vänta ytterligare några dagar.

image510

PGA Merchandise Show

Snart är det dags. Den 17-19 januari i Orlando, Florida, genomförs den stora, årliga golfmässan som jag så gärna skulle vilja besöka någon gång. Jag hade chansen för en tid sedan, men hade då inte möjlighet att ta den. Kanske kan det bli någon annan gång. Tills dess får jag helt enkelt nöja mig med att följa mässan på nätet.

HÄR kan den intresserade läsa mer. Eller följ bloggen. Det blir säkert ett och annat inlägg kring de utrustningsnyheter som presenteras.

image509

Getingbo på Hawaii

Visst är det getingbo, topp 10 inför sista runda av Mercedes-Benz Championship. Daniel Chopra har helt klart ett kanonläge. Tänk vad roligt det vore om han kunde se till att dra längsta strået. Vilken säsongsöppning det vore.

image508

Spela tufft och svinga lugnt Chopra!

Golf och mat

I vår familj finns det ett flertal intressen. Golf och mat är två. Det är dock inte så mattan i hallen är grön och bara inlagd för att det går att putta på den. Det är inte heller så att vi har ett speciellt golfrum där alla golftidningar och -böcker samlas på hög. Och det är inte heller så att garaget översvämmas av klubbor som det spelats färdigt med. Nej, så är det inte.

Däremot har vi ett kök, precis som i de flesta hem. I köket lagas det mat, men golfen smyger sig på även här. Köket är delvis målat i grönt. Antingen för att min sambo tycker det är snyggt och färgen heter oliv eller för att det är en kärleksförklaring till mig och mitt golfintresse. Det är nämligen sambon som målat.

På väggen i köket sitter det två hyllor. Sådana där som man numera ska sätta på väggen för att ställa böcker på. Bokvalet på hyllan spegar väl både mat- och golfintresset.

image507

För er som inte sett golfboken på bilden tidigare kan jag rekommendera den. Snygg bok med många bra tips. Jag fick den av sambon för två år sedan. Mitt golfintresse är dock lite större än mitt matlagningsintresse, men under det här året planerar jag att laga något ur den.

Och bollen på hyllan. Den brukar inte ligga där. I alla fall inte varje dag.

Odyssey White Hot XG Sabertooth putter

Snygg, eller hur? Tyvärr kommer den inte centerskaftad under 2008. Ingen sabeltand för mig 2008 med andra ord.

image506

För många klubbor?

Hittade detta påstående på ett golfforum på nätet:

"My real handicap; too many golf clubs in my golf bag"

Många gånger tror jag det är så. Alla behöver inte 14 klubbor i bagen. Ibland kan det vara enklare att ha färre klubbor att träna med och välja bland.

Nya driver-trenden

Vi har under de senaste åren sett att klubborna blivit större och större tills dess gränsen sattes till 460 cc. Då fortsatte utvecklingen "åt andra håll". Nästa steg var trampolindrivers som skulle öka bollhastigheten. När begränsningar infördes även där kom innovatörerna på att utveckla möjligheterna med moment of inertia (MOI), dvs viktförflyttning i klubbhuvudet för att skapa så stort vridmotstånd som möjligt. Men även här sattes begränsningar. Vikt långt bak har blivit till vikt långt ut åt kanterna som gett oss fyrkantiga drivers.

Vad är nästa steg?


Jo, ryktet säger att nästa steg fokuserar skaftets betydelse i ännu större utsträckning än idag. Det ryktas om att det är flera klubbmärken som har på gång drivers som kommer att säljas med flera, utbytbara, skaft. Sedan ska man själv kunna byta beroende på dagsform, väder, vind och banans beskaffenhet. TaylorMade (såklart) lär ligga i startgroparna med en Burner med utbytbara skaft.

Någon som känner till mer om denna utveckling?

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta än. Visst skulle det öka möjligheterna att hitta rätt skaft, men när man väl hittat ett skaft som funkar tror jag man kommer att hålla fast vid det och låta de andra alternativa skaften stå i garderoben som oftast.

Kamouflage inget för medelålders

Idag blev jag uppmärksammad på klädmärket BunkerMentality som jag inte kände till sedan tidigare. När jag nu hörde talas om märket surfade jag och kollade om det skulle kunna vara något för mig. Jag såg ganska snart att det knappast var det. Jag skulle inte känna mig bekväm i sådana ungdomskläder. Det svarade jag i alla fall kamraten som uppmärksammat mig på klädmärket.

image508

Snäll och vänlig som han är föreslog han istället att jag skulle titta närmare på Pringle, som kommer med en del nyheter under året. Jag gav dock samma svar där. Känner mig lite för gammal även för Pringle. Det har egentligen inget med stuket på Pringle-kläderna att göra utan framför allt på att jag liksom passerat "Pringlestadiet". Garderoben var fylld med lejonprydda tröjor en gång i tiden. Nu finns lejonen i tonåringarnas garderober istället och används flitigt.

Kamratet känner dock inte till min gamla Pringle-historia utan svarade helt enkelt förvånat:

"Hur gammal är du egentligen som varken kan bära
BunkerMentality eller Pringle?
Är du 90 eller?"

Ja, man kan ju undra, eller hur? Efter att nu tagit en närmare titt på BunkerMentality-kläderna skulle jag mycket väl kunna tänka mig några av de plaggen som visas på hemsidan. Ytterst handlar det om att trivas i de kläder man sätter på sig på banan. Trivas och känna sig bekväm i.

Jag skulle säkert trivas i ett par svart/grå/vita kamouflagebyxor av den typen Peak Performance hade i sin golfkollektion för några år sedan. Det fanns nämligen en tid då jag gick ju i kamouflage nästa dagligen, men inte på golfbanan. På golfbanan skulle jag knappast känna mig bekväm i kamouflage. Tyvärr, för det är häftig. Men här handlar det inte om ålder utan om spelkapacitet. Jag bombar inte iväg bollen 300 meter och jag spelar inte på scratch och det skulle jag behöva göra för att det skulle kännas bekvämt med kamouflage. Ungefär på samma sätt är det med ungdomskläder. I alla fall på mig som passerat 40 med dryga fem år.

Dumt? Ja, kanske. Vad tycker du?

Bara färgen kan utveckla grodan

Frank Thomas är mannen som uppfann grafitskaften, något han fick en dollar för när det begav sig. Det var också han som introducerade användningen av stimpmetern. Han har också i 26 år arbetat för USGA och på så sätt betytt mycket för utvecklingen av golfutrustning. Idag driver han egen verksamhet och designar putters, den så kallade Frog-puttern.

image504

Idag lyssnade jag på ett samtal med Frank Thomas. Han fick bl a frågan om vad som är nästa steg i utvecklingen av hans Frog-putter. Han svarade att han inte tror på att utveckla putters på gränsen till det tillåtna. Han fortsatte med att säga att hans putters i princip inte går att göra bättre och att det är just därför som han tillverkar dem i olika färger. Det, menar han, är enda sättet att utveckla dem.

I samma samtal deltog även Scotty Cameron. Jag tyckte mig höra ett en skratt när Frank Thomas pratade om att den enda möjliga utvecklingen handlade om färgen. Men i övrigt var dom överens under det ca 70 minuter långa samtalet som man kan ta del av HÄR.

Oavsett vad man tror om utveckling av putters så gjorde Frank Thomas starkt intryck på mig. Kanske borde jag ha en Frog i min bag? Visst sa Scotty Cameron också bra och kloka saker, men det mest intressanta var nog att han och jag är lika gamla. Känns stort.

Att putta, ack så enkelt det är

image503

Visst låter det enkelt?

Klicka på bilden och lär mer.

Callawayrykte

Läser i ett inlägg på www.golfwrx.com att Callaway har nya järn, nya wedgar och två nya drivers på gång. Kan det vara möjligt? Eller har ryktesspridaren fått det hela om bakfoten och syftar på de nya klubborna som redan annonserats? Eller har jag helt enkelt översatt galet?

Ny bakgrund

Häromdagen bytte jag med Chris hjälp huvud, eller header, på bloggen. Nu har jag, som den uppmärksamme sett, även bytt ut den gröna bakgrundsfärgen mot en softad bild på bollar. Denna gång är det Kristina som hjälp till.
Tack för det.

Nytt från Ogio

Nytt år, nya prylar. Ny driver och ny pitchingwedge är på väg. Tankarna på en ny putter är för tillfället lagda på is, men funderingarna på om jag inte "behöver" en ny hybrid och en ny bag har tilltagit.

Bagen jag siktat in mig på är en Kingpin från Ogio. I svart. Snygg. Och ny för 2008.

image500

Kommer att kosta 1.495 kr. Återstår att hitta någonstans att köpa den så att den kan åka med till Portugal i vecka 5. Dormy kommer inte att ta hem Kingpin, meddelade de idag, och klubbens shop är stängd. Andra alternativ ska undersökas.

Fördelen med Kingpin framför den Ogio Atlas jag har idag? Den är ett kilo lättare och den är svart, inte svart/röd som min Atlas är.

RSS 2.0