Redo

Jag gjorde armhävningar för några veckor sedan. Fyra situps i sängen i morse. Golfbagen är packad. Resväskan likaså. I morgon bär det av. Måndag kl 0905 är det tee off. Dags för UTE International 2009.

Följ veckan här: http://golfersblogg.blogspot.com

Tips från Natalie


Ett litet tips bara innan packingen tar vid. Uppfångat på Twitter från Natalie Gulbis. Hon får säkert betlat för att tipsa, men det får inte jag. Jag bjuder på det.

Storm

UTE International 2006 Tunisien. 5-10 grader och ösregn i fem dagar. Personalen på Citrus Golf bara skakade på huvudet när de 16 påpälsade svenska spelarna gled ut på banan. För gled gjorde vi. Det regnade så mycket att det var vatten och gegga mest överallt. Den sjätte speldagen hade vi växlande molnighet och 15 grader och vips så glömdes de tidigare kalla och våta dagarna bort.I morse på TV4-vädret varnade man för storm över Sverige och ner över kontinenten. Frankrike och Spanien skulle beröras. Och Portugal. Kommer vi att mötas av stormbyar och riktigt busväder? Just nu ser det inte ut så på väderprognoserna, men det är ju inte alltid man kan lita på sådana. Blåsa ska det visst göra i morgon i Lissabon, upp till 7 m/s, men sedan ska det lugna sig. Vi får väl se. Vi kan bara hoppas. Slipper vi regn i mängder som i Tunisen 2006 är jag glad.


Ogolfig

De senaste två veckorna har nog varit de mest "ogolfiga" dagarna på mycket, mycket länge. Dåligt med bloggande, dåligt med golfdrömmande och dåligt med golfspelande. Det är också en del i laddandet inför nästa vecka. Massor av jobb för att med gott samvete kunna vara ledig nästa vecka. Två dagar kvar, sedan bär det av.

Nedräkning

Det närmar sig onekligen. Bagen är packad sedan dagar tillbaka. Klädhögarna växer. Jag har som vanligt svårt att välja. Hur många golfbyxor behöver man för sex golfdagar? Två, minst, men jag vill nog ha med tre. Hur många tröjor behöver man då? Jag gillar ju att byta varje dag och dessutom ha med någon extra för att kunna välja efter humör och väder. Det blir många tröjor det.

Och på tal om väder, just nu är prognosen för de tre första dagarna den här:Får vi det vädret ska vi vara glada.

Årets manlige idrottare!

Grattis Robert Karlsson! Och grattis svensk golf. Väldigt roligt med den uppmärksamheten för golfen och det erkännande av Robert.
Mobilbloggande

Om en vecka bär det av till Portugal och UTE International 2009. Nu har jag lyckats väcka liv i den reseblogg som jag skrev under min Skottlandsresa i augusti 2008. Jag planerar att blogga från veckan i Portugal. Något inlägg per dag ska det bli. Om tekniken fungerar kanske jag ska tillägga.

Resebloggen finns här:
http://golfersblogg.blogspot.com

Ett första inlägg som beskriver tävlingsprogrammet finns upplagt HÄR.


Oitavos

Bagen är packad

Sådärja, då var den roligaste packningen avklarad. Packa kläder kan väl vara kul det också, men visst är det roligare att plocka med klubbor och bollar. Putsa, välja, packa in.

Så här ser bagen som åker med ut:

Klubbor:

Driver: Ping G10 (12 grader)
Fairwaywoods: Callaway Fusion, #7 (21 grader) och Ping G10, #5 (18.5 grader)
Hybrid: Mizuno MX 950, #4 (23 grader)
Järn: Mizuno MX 950, j5-pw och Callaway X-20, j4
Wedgar: Mizuno MX (51 grader och 56 grader)
Putter: Pinfire Freedom CS, blå

Bollar:
Titleist NXT Tour (6 st), säkert val
Srixon AD333 (4 st), chansningen, kan vara en vinnande boll
Bridgestone Tour B330 RX (6 st), nykomlingen

Bag:

Ogio, Kingpin

Kommentarer:

Bagen var inga problem att välja. Detta är den bästa uppsättning klubbor jag någonsin haft.
Bollarna var knepigare. Man ska ju helst spela på samma boll hela tiden. När man spelar på hemmaplan brukar jag inte följa det rådet utom på tävling. Nu är ju UTE International tävling så därför borde jag ju hålla mig till samma boll hela veckan. Jag tror ju mycket på B330 RX, men jag vågar inte satsa helt på den bollen. Jag har ju inte spelat den särskilt mycket. Dessutom vet man ju inget om vädret. Är det kyligt spelar jag nog gärna på en mjukare boll, som AD333.
Därför fick det bli en mix i bagen. Vilken boll jag öppnar med beror på väder, känsla och dagsform. Förra året öppnade jag på Srixon Trispeed, men bytte efter åttonde hålet till NXT Tour som jag spelat mycket på och som jag gillar.

Återstår att dyka in i garderoben och välja kläder.

Värsta priset

Här är det, priset som ska vinnas i UTE International 2009. Jag vet inte riktigt vilken vägg det ska pryda. Det kanske inte är helt fel att komma tvåa heller. Och egentligen räcker det med att delta. I alla fall om vädret är bra och man mår bra.Men jag tror det är dags att vinna i år trots allt.

De fem år jag varit med i tävling har det varit 16 deltagare varje gång och här är mina placeringar:
2005, Azorerna, tvåa
2006, Tunisien, trea
2007, Portugal, trea
2008, Portugal, tvåa

Det är banne mig dags att vinna nu!

Saker man funderar på

För drygt tre år sedan släppte Bridgestone ut bollarna e5 och e6 på marknaden. Jag provade såklart båda. E5 spelade jag ganska mycket säsongen 2006. En tvådelsboll med urethanskal. Hög bollbana och tillräcklligt med stopp på greenerna för mitt spel. Lite för hård bara. E6 var betydligt mjukare. De får slag jag lyckades slå med den bollen innan jag slog bort den (på övningsfältet!) visade att den inte gav mig tillräckligt med längd.

Under 2008 kom uppföljarna, e5+ och e6+. Eftersom jag tyckte e5 var lite väl hård hoppades jag mycket på e5+ när det talades om att den skulle vara mjukare än föregångaren. Och så kom den. Och jag provade den. Och märkte ingen skillnad alls. Ingen. Därför sökte jag runt på nätet efter både fakta och subjektiva uppfattningar om skillnaden mellan e5 och e5+. Några fakta om skillnaden hittade jag inte och de subjektiva uppfattningarna kunde inte ge svar på skillnaden mellan e5 och e5+.

Men nu vet jag....


Så här är det eniigt Bridgestone:

There are 2 big differences.

1. e5+ has larger and softer core than e5

2. Dimple. ( e5+ has 330 seamless dimple, previous had 432 seamless)

Inte mycket bloggat inte

Bråda dagar, sena kvällar. Knappt hunnit tänka golf alls denna vecka och ännu mindre blogga. Nej förresten, det var ju inte riktigt sant. I måndags gjorde jag ju ett besök i golfbutiken och köpte nya skor och regnbyxor. Idag var jag dessutom tillbaka i samma butik för att köpa en handske. En Callaway Tour, den modell jag använt de senaste åren. Testade också Mizunos tunna handske i läder, men den var lite för vid.

Skorna förresten, nu är dom mina, dvs nu har jag bestämt mig för att behålla dem. Har knalllat runt med dem på jobbet de senaste dagarna. Om det är ointresse eller bara ett utryck för att arbetskamraternas förståelse vet jag inte, men ingen har kommenterat att jag går med golfskor på kontoret.Hade även skorna på mig i samband med en timmes svingande i Stockholms Golfhall igår kväll. Skönt att "sving loss" lite, men jag gillar egentligen inte att slå i simulator. Jag blir så fokuserad på alla siffror och vinklar att jag glömmer bort tekniken. Jag tar i allt jag kan, läser av siffrorna, blir irriterad på låg svinghastighet och felaktiga vinklar. Försöker ändra och så samma visa igen. Nej, de där simulatorerna tar bort en del av träningsglädjen, tycker jag. Nåja, skön svingträning var det i alla fall. Och trevligt sällskap, som förresten började med att berätta att han i nästa vecka åker iväg för några dagars spel i Indien.

Intensiva förberedelser

Nästa söndag, den 25:e, bär det av till Portugal och UTE International 2009. För mig årets viktigaste och på många sätt roligaste tävling. 16 "gubbar", sex golfdagar. Det blir mitt femte deltagande av sex möjliga.

Att vara borta från jobbet när alla andra arbetar som mest kräver framför allt två saker:
1. En förstående chef
2. Intensivt arbete före avresan

Den förstående chefen har sedan länge beviljat min ledighet. Just nu pågår de intensiva förberedelserna i form av mycket jobb. Jag hann dock sticka emellan med ett besök i golfbutiken Golf International i Stockholm igår. Behövde ju nya skor. Efter et halvtimmes provande där Adidas, Nike och Ecco han besöka mina fötter gick jag till slut därifrån med ett par FootJoy för 2.000 kr. Ska prova i lugn och ro innan jag bestämmer mig för om jag ska behålla dem.

Med från butiken "fick" jag också ett par FootJoy-strumpor (Lanner fanns inte i min storlek) och ett par regnbyxor från Cross. Regnbyxor? Behövde jag ett par till? Ja, tydligen.

Jag glömde!

Igår fyllde bloggen två år. Hur kunde jag missa det?

Det har blivit 1165 inlägg. Ettusenetthundrasextiofem.

Många inlägg, många tankar, många timmar. Skön och rolig avkoppling är det. Om det som skrivs dessutom blir läst är det ännu roligare och en drivkraft att fortsätta.

Tack till er som läser.
Ni är drygt hundra varje dag.

Nederlag i The Royal Trophy

Jaha, då var det klart då. Europa fick för första gången i treåriga histora se sig besegrade av Asien. Jag följde visserligen bara en och en halv timme av tävlingen, men inte var det mycket att snacka om inte. Asiens spelare visade upp riktigt bra spel, något som europeerna inte var i närheten av. Jo, Edfors spelade väl bra, det vi fick se av honom.

Det var ju tråkigt att det blev förlust, men det som också var tråkigt var hela sändningen. Dåligt filmat med ointressanta vinklar långt ifrån spelarna. Ta bara den diskussionen mellan Larzazabal och domaren om Marksaengs boll som slagits i vattnet. Man kan väl milt uttryckt säga att det fanns olika uppfattningar om var bollen skar vattenhindret. Tänk så intressant det varit att få se var bollen egentligen skar. Jag antar att det handlar om pengar. Ju fler kameror, desto större kostnad.

Nåja, lite kul var det i alla fall att få se de duktiga asiatiska spelarna. Grattis till er.

Resultat HÄR.

Följ Europas kamp mot Asien

Nog har jag hört talas om Royal Trophy, men hade inte koll på när tävlingen skulle spelas. Ikväll fick jag genom min icke-golfspelade sambo veta att tävlingen pågår just nu.
Kanal 9 sänder direkt i morgon förmidddag med start kl 0700.

Så här är läget just nu:


Klicka på bilden för att komma till leaderboarden.

Oj, oj, oj...jobbigt

Tänk att jag aldrig lär mig. Hur svårt kan det vara att byta softspikes i tid? Jag byter en gång om året och det är minst en gång för lite. Hur kul är det att försöka ta bort spikarna när de ser ut så här:I med nyckeln och så går spikarna sönder. Fram med tång och skruvmejsel och gå på med våld. Jobbigt. Fick använda så mycket våld att jag lyckades ta bort hela insatsen, infästningen, till en av spikarna. Hur bra är det? Inte ett dugg. Dessutom visade det sig att just den skon var sliten i hälkappan, en sådan där förslitning som mycket väl kan leda till skavsår. Därför får det paret gå i soporna. De var säkert tre år gamla så det var nog dags att byta ut dem. Avresan till Portugal är ju den 25 januari så nu brinner det i knutarna. Nya skor måste köpas och gås in.

Det är alltid knöligt att köpa nya golfskor, tycker jag. Det trots att jag på senare tid bara köpt FootJoy. Har testat Adidas, men dom är för smala, Callaway och Ecco för breda och Nike är dåliga. Återstår väl bara FootJoy som jag varit mycket nöjd med. Problemet ligger i att hitta rätt modell och storlek.

Allt fler golfskor utvecklas från ett klassiskt utseende till ett mer rundad utseende i stil med tränings- eller löparskohållet. Det gillar jag inte. Jag är mer för det klassiska. FootJoy har visserligen de riktigt klassiska skorna kvar (för nära 4.000 kr!), men de har skinnsula och det vill jag inte ha.

Sedan detta med storlek. Jag har just nu fyra par FootJoy hemma. Storlekarna på dessa är:

Två par med: UK 9 1/2, EUR 44 och bredd M
Det ena paret sitter kanonbra, men det andra känns annorlunda. Skorna är för breda helt enkelt, trots M-läst. Konstigt.

Ett par med: UK 8 1/2, EUR 42,5 och bredd W

Det par har varit kanonbra, men ska nu kastas eftersom de tjänat ut.

Ett par med: UK 8, EUR 42 och bredd M

Ett äldre par med en tåbox som medger en mindre storlek.

Det är bara att bege sig till golfshopen och börja prova.

Let's Dance on course

Sitter med entusiasm och följer det första avsnittet av Let's Dance. Egentligen borde jag inte följa programmet för jag blir så biten. Jag blir helt tagen, tycker det är så kul att följa dessa "icke-dansares" utveckling.

Det slår mig så här mitt i programmet att dans handlar så mycket om teknik och timing. Det syns dessutom direkt att en del har takten och känslan i kroppen och andra har det inte. Är det inte på samma sätt med golfen? Det finns de som direkt "fattar galoppen" och lätt hittar rätt timing och inte har några problem med tekniken. Sedan finns de som inte alls har förutsättningarna. Alla kan dock ha roligt både på dansgolv och golfbana, oavsett förutsättningar.

Nästa gång jag kliver ut på banan ska jag försöka tänka "dans" och vara lika mjuk och ha samma timing som jag önskar att jag hade på dansgolvet. Har faktiskt vunnit en danstävling en gång. För 30 år sedan. Ricky Bruch var domare. Tungt. Undrar om tanken på den där gången på ett diskotek i Eskilstuna kan hjälpa mig på golfbanan?

(Någon som kommer ihåg vad diskoteket hette, det som under en kort tid låg invid Järntorget i Eskilstuna?)

Nya kataloger från Golfsmith

Lite bläddring i vintermörkret.

Den första katalogen är riktigt trevlig med massor av nyheter. Inte minst kul att ta sig igenom alla sidor med teknisk utrustning som tycks vara en riktigt stor grej på den amerikanska marknaden. Ni vet de där manickerna som mäter avståndet. De där jag gärna läser om, men än så länge inte vill ha i min ägo.

Tar det inte bara en massa tid på banan att hålla på och mäta?
Blir spelet verkligen bättre av att man vet exakt avstånd till flaggan?
Måste man inte kunna slå exakta avstånd också för att det ska vara en vits med manickerna?
Och hur gör man på tävling om man inte får mäta, står man inte där utan avståndskänsla då också?Den andra katalogen innehåller mest udda märken, sådana som Golfsmith säljer till klubbmakare som bygger själva. Snake Eyes är dock ett hyfsat känt märke, men här finns en del annat också.Och så en katalog bara för kvinnlig golfare med kläder, skor, klubbor, bollar och andra prylar. Massor av snygga kläder!Klicka HÄR för att komma till katalogerna.

Sedan är då frågan om man ska beställa från Golfsmith. Jag har aldrig gjort det och kommer inte att göra det heller. Bara så ni vet. Edwin Watts däremot, därifrån har jag beställt flera gånger och det har fungerat utmärkt.

Bringing European Golf Bloggers TogetherPå den nya webbplatsen GolfBlogs.eu finns ett gäng golfbloggar samlade. Självklart finns Golfers Blogg och Backspin från Sverige med.


Golf Digest Hot List 2009

Tjoho! Nu är den publicerad. Visste att den var på gång. Februarinumret av Golf Digest där listan finns publicerad kom ut häromdagen i USA och nu finns listan även på nätet.

Dags att ivrigt klicka sig fram och läsa igenom.

Börja med att klicka på bilden nedan för att komma till listan.Läs, begrunda och kommentera gärna listan i kommentatorsfältet.

Hit a low shooter in the rain

Drömmer mig tillbaka till Skottlandsresan. Fantastisk resa även om det regnade en del. Jag hade ändå tur med vädret, det blåste ju långt ifrån så mycket som det kan göra i Skottland. "It's not windy" fick jag höra den dagen det blåste som mest.

Mizunos webbplats kan man nu ta del av några korta instruktioner kring hur det är att spela i regn. Det viktigaste tipset som jag tycker förmedlas där är att inte låta bli att träna eller spela i regn. Om man aldrig upplever regniga dagar på banan eller träningsområdet, hur ska man då kunna bli bättre på att spela i regn. Jag spelade i regn många gånger under säsongen 2008 och visst är det skönare och roligare att spela i vacker golfväder, men regn behöver inte vara helt fel det heller.

Klicka på bilden nedan för att komma till Mizunos videoinstruktioner.Bra tips om hur man slår bunkerslag när sanden är tung och våt eller om det är tillfälligt vatten i bunkern. Man får också tips om hur man kan träna med bara en järn 6:a, t ex får man se hur man slår en "low shooter" när det regnar. Ser enkelt ut.

Besök från rymden


Öronproppar på tee

För en tid sedan skrev jag om mina upplevelser av tinnitus och risken med högljudda drivers. Idag hittade jag ett annat blogginlägg i ämnet. Det är bloggen golfblogger.co.uk som berättar om en studie som finns beskriven i den senaste utgåvan av British Medical Journal. Där konstaterar man att det finns en risk med dagens driverns med tunna träffytor i titan jämfört med de av stål.

"The new breed of clubs were designed with a thinner metal face to produce a 'trampoline' effect which theoretically hits the ball further but also results in a louder noise. The tests found each of the six titanium clubs – from leading manufacturers such as King Cobra, Callaway, Nike and Mizuno – produced more sound than stainless steel versions. The worst offender was the Ping G10, one of the first thin-faced clubs on the market."


Läs hela blogginlägget HÄR.

Var rädd om öronen!

Lätt golfträning

Här är en övning som är bra att göra. Enkelt och lätt. I alla fall enkelt. Eller?


Jag har en kompis...

För några dagar sedan skrev jag att jag börjat följa Natalie GulbisTwitter. Här kommer en liten uppdatering för er som ännu inte är kompis med Natalie på vare sig Facebook eller Twitter.

Hon har varit och testat nya TaylorMade-klubbor tillsammans med sin kompis Sergio. Hon gillade klubborna och rekommenderar oss som inte fick vara med och prova ta chansen vid annat tillfälle. Kanske inte med dom orden, men med den innebörden. Nästa gång kanske jag ska hänga på Natalie. Om hon frågar. Jag vill ju inte tränga mig på.Sedan firade hon nyår på en 200 fot lång yacht i Karibien. Undrar om Sergio var med?

Golfcourse 2009

Ett nytt år. Nya chanser att ta tag i träningen och att förbereda sig inför säsongen 2009.
Idag tog jag första stegen mot "golfcourse 2009" genom att åka till golfhallen för en timmes svingträning. Kändes bra att få slå bollar igen. Dessutom satt bollträffen väldigt bra och inte minst drivern kändes bra. Att stå sådär i en inomhushall tror jag kan vara välgörande för svingen. Man behöver inte bry sig om hur långt bollen flyger utan kan helt koncentrera sig på svingen.

Med till hallen hade jag ett litet träningshjälpmedel jag fått med tidningen Today's Golfer. Vitsen med de ihopsatta plaststavarna är att man ska få hjälp med bollplaceringen. Det finns markeringar på stavarna. Handduken har jag lagt där för att tvinga mig själv att inte komma utifrån i svingen. Det är ju annars ett av mina problem, eller egentligen det största eftersom jag förlorar längd genom ett utifrån-och-in-spår.Det finns ett annat knep man kan använda en handduk till förutom att torka boll och klubbor på. Det är att lägga den en knapp decimeter bakom bollen. Då tvingas man gå lite brantare på bollen och därmed lär sig att träffa bollen först och marken därefter. Testade även detta träningsknep som jag nyligen läst om i en tidning. Funkade inget vidare. Om det berodde på min sving, handduken eller dess placering har jag svårt att säga. Jag tycker dock att jag normalt träffar bollen före marken även om jag småduffar ibland.

Sedan har jag gjort några situps också.
Läste ett inlägg på golfbloggen backspin.se skrivet av Cia, som även bloggar HÄR, att det är viktigt att träna bålen. Så då får jag väl göra det då. Här nedan är en "före-bild" på mina mage så att jag i höst ska kunna ta en "efter-bild", jämföra och räkna schackrutorna. Bilden blev lite mörk, men klickar man på den ser man på min dator tydligt de ytliga magmusklerna som nu alltså ska bli ännu stabilare och starkare.God fortsättning!

RSS 2.0