Dag 4...sol!

DSC00465

En harlig golfdag i soligt vader, nara vindstilla och en temperatur upp emot 15 grader. Nu har vi nastan glomt hur mycket vi fros under den forsta dagen.

I tavlingen borjar det nu dra ihop sig. Vem som kommer att vinna star nagorlunda klart om han inte totalt klappar ihop i morgon. Daremot ar det helt oppet om platserna efter. Sjalv ligger jag pa en tredje plats totalt efter dagens uppryckning med andra basta resultat i singelspelet och aven i bastbollen over nio hal.

Sjuklaget ar sadant att totalt sex av sexton har insjuknat i nagon form av magakomma. Tre av dem som insjuknat ar nu pa benen igen. Senaste sjukdomsfallet noterades ikvall. For oss som klarat oss sa har langt ar det bara att vanta och se. Utover tidigare redovisade huskurer ar det inte mycket annat att gora.

Enligt hotellchefen ska det bli vackert vader aven i morgon. Vi ser fram emot annu en skon golfdag i solen...och hoppas att alla ar friska och kan spela.

Den efterlängtade solen

DSC00449
Den efterlängtade solen kom denna dag...skont.

Dagen bjod pa battre spel pa manga hall. Sjalv hittade jag svingen, men lyckades inte scora sarskilt bra. Haller dock min tredje plats i startfaltet, men har tappat slag pa ledaren. Aterstar 45 hal aterstar...mycket kan handa.

Morgon dag 3

DSC00448
Tredje dagen borjade med dimma...och magsjuka i gruppen. I skrivande stund, strax fore middagstid, har fyra av 16 insjuknat. Vi andra proppar i oss vitpepparkorn, dricker whiskey och haller alla tummar som gar.

Dagen i ovrigt bjod pa mycket sol och en helt annan golfupplevelse an tidigare dagar.

Hål 18 Aroeira 2

DSC00443

Dag 2. Battre vader. Idag krop temperaturen upp over tio grader och sakert upp mot 15 nar solen val tittade fram under eftermiddagen. Men det regnade ocksa. Bra mycket. Och en hagelskur. Spelet da? Samre an igar. Skrev inte det igar, men jag vann dagstavlingen och fick idag ga med ledarvasten. Rasade ner i den sammanlagda resultatlistan efter bade singelspelet och eftermiddagens bastboll over nio hal.

Bilden tagen fran dryga 200 meter in mot green pa hal arton.

Nya dag i morgon. Nya chans till bra spel, att vinna dagstavlingen och att aterta ledningen.
Hål 18 Aroreira 2

Hål 18 Aroeira 1, Lissabon, Portugal

DSC00435

Speldag 1 till anda. Kallt och blasigt, men kul att spela pa gron bana igen. 4 grader och regn...vi hoppas pa battre vader till i morgon.

Mot Portugal...

Golfbag och resväska är packade. I morgon lyfter planet mot Portugal för sex dagars golfande. Om tekniken fungerar kommer bilder från äventyret att läggas upp här under veckan.

De fem tävlingsdagarna kommer att genomföras på Aroeira 1 och 2, läs mer här:
http://www.aroeira.com/golfe.php

Orlimar kommer med en square driver

Orlimar kommer med en square driver

Från mässan i Orlando rapporteras att även Orlimar nu kommer med en square driver. Orlimar var för några år sedan ett stort märke på den svenska marknaden, framför allt tack vare sina fairwaywoods med låg tyngdpunkt.

Det blir intressant att se hur dessa square drivers kommer att tas emot av den svenska marknaden. Det sägs att de låter mycket...och då betyder det MYCKET..., dessutom menar en del att de inte går längre än "vanliga" drivers. Om det senaste lär användarna tvista, såklart. Läs bara tidigare inlägg med testet från Todays Golfer. Rakare, ja...men är det inte mer längd de flesta medelgolfare vill ha? Sedan är det såklart en helt annan sak att scorerna blir lägre med en rak driver än med en som går långt...och snett.

Srixon tar upp kampen

Srixon tar upp kampen

Srixon utökar sitt sortiment av bollar. Nu kommer Trispeed som tar upp kampen med bollar som Nike Ignite, Callaway Hx Hot och Bridgestone e6. De är alla tredelsbollar i mellansegmentet som ska passa många spelare. Om Trispeed är lång som Hx Hot och mjuk som e6 så har den stora chanser att sälja...om den nu kommer att finnas i svenska butiker. Återstår att se.

Så här står det på Srixon hemsida:

"The all new Srixon Trispeed brings multilayer performance to a broad audience of golfers. The Trispeed features Srixon’s proprietary soft, Energetic Gradient Growth core which provides highly efficient energy transfer from ball to club for a wide range of swing speeds, along with ideal high launch angle and low spin launch conditions. The mid-layer is made of highly resilient Rabalon® HR blended ionomer for enhanced ball speed. The soft Rabalon blended cover delivers an incredible feel with amazing velocity. Core, Mid and Cover - three layers, each designed for the one thing that directly translates to distance – Speed."

Läs mer här: http://www.srixon.com/balls_trispeed.html

Res till Azorerna i vår

Res till Azorerna i vår
Jag kan varmt rekommendera golf på Azorerna. Vacker natur, fina golfbanor, ingen trängsel och inte minst trevliga arrangemang om man har Ulf Tengbrand som reseledare. Har haft förmånen att resa med honom två gånger...så här långt.

The 2007 PGA Merchandise Show, 25-27 jan

På torsdag startar årets stora utrustningsmässa i Orlando. Mässan har tappat lite i glans under de senaste åren då nyheter inte längre släpps på marknaden en, utan flera gånger om året. Trots det är mässan fortfarande en av de stora årliga golfhändelserna, vid sidan av major-tävlingarna såklart.

Den som vill följa vilka nyheter som presenteras dag för dag kan göra det här:
http://www.pgamerchandiseshow.com

Golf Bob Hope Chrysler Classic jan 2007, Palm Springs, CA

Golf Bob Hope Chrysler Classic jan 2007, Palm Springs, CA

Ser väl ut som en trevlig golfbana... :-)

Nya bollar från Titleist

Titleist ryktas att i höst uppdatera sin bollar i mellansegmentet, dvs NXT, NXT-Tour och PTS SoLo. Inga lätta bollar att ersätta.

Ny driver från Taylormade

Ny driver från Taylormade

Nu duggar drivernyheterna tätt. Taylormade släpper under våren en ny Burner-modell. I dagsläget finns inte mycket informatio att berätta om drivern, men av modellnamnet av döma kommer den att tillhöra Taylormades billigare modeller.

Ny driver från Cobra

Ny driver från Cobra

Cobra kommer med ytterligare en ny driver. I mars släpps i USA King Cobra Speed LD och Speed Pro. Och det är inte en square-driver, vilket förvånar.

Loft på drivers

Många, kanske så många som övervägande delen, av alla medelgolfare spelar med drivers som har för lågt loft för deras sving. Det hävdar jag är ett faktum.

Fångade upp denna statistik över driverloft i samband med helgens Sony Open:
Vijay Singh - 9.5 grader
Joe Durant - 10.5 grader
Jerry Kelly - 8.5 grader
Steve Lowery - 8.5 grader
Glen Day - 9.5 grader
Ken Duke - 9.5 grader
Michael Putnam - 9.5 grader
Boo Weekly - 10.5 grader
Steve Marino - 9.5 grader

Kan därutöver tilläggas att Joakim Häggman har 10,5 graders loft på sin driver, dvs det oftast förekommande gradtalet på marknaden.

Jag tror att de flesta medelgolfare skulle tjäna både längd och rakhet från tee genom att spela med drivers med 11-15 graders loft. Jodå, det finns drivers med 15 graders loft. Callaway, Taylor Made och andra märken har högloftade drivers i sitt utbud. I övrigt finns det drivers med alla tänkbara loft på den s k custummarknaden där klubborna skräddarsys.

Golf Digest Hotlist 2007, drivers

Golf Digest gör sin egen lista över den hetaste utrustningen inför säsongen.

Topprankade drivers:

Callaway Fusion FT-5 ....redaktörens val

...och övriga på guldplats

Callaway Big Bertha 460
Callaway FT-i
Cleveland HiBore XL
Nike SQ Sumo
Nike SC Sumo2
Ping G5
Ping Rapture
Taylor Made R7 SuperSquad

Känns lite som helgardering. Alla de heta nyheterna finns med. Visst, det är subjektiva val av Golf Digest medarbetare, men nog hade det varit roligare om det inte varit så många som fick guldmedalj. Kanske visar detta att dessa listor är helt ointressanta. Vilken eller vilka klubbor som är bäst beror alltid på vem som håller i den.

Läs alla "hotlists" eller bygg din egen här: http://www.golfdigest.com/

Årets första bolltest

Årets första bolltest

I senaste numret av Todays Golfer har man låtit en pro provslå 36 olika bollarmodeller. Ser man på resultaten av den testen så är de i genomsitt längsta bollarna TaylorMade TP Black (279 yards), Nike Platinum (280 yards), Wilson Staff Tx4 (289 yards), ..alla i premiumsegmentet. De billigare bollarna ligger en bit efter. Närmast kommer Callaway Warbird (277 yards) och Srixon AD333 (276 yards) och Wilson Ultra (277 yards).

Självklart ett ytterst subjektiv test. Skulle någon med lägre svinghastighet och en annan sving slagit på samma bollar kan resultatet mycket väl ha blivit annorlunda. Men ändå intressant. Mest intressant var det att se att premiumbollarna generellt är längre än andra bollar...även de s k distansbollarna.

Ping släpper ytterligare nya järn?

Under senhösten 2006 släppte Ping den nya Rapture-serien med driver, fairwaywood och järnklubbor. En ny serie lite dyrare, lite exklusivare klubbor med kompositmaterial i träklubborna och titan i järnen.

Nu finns ett rykte som säger att Ping redan under säsongen 2007 kommer ut med ytterligare en ny serie klubbor. Det talas om att man ska ersätta G5-järnen med en modell vid namn G6. Ligger det något i ryktet lär vi kunna läsa så småningom här: http://www.pinggolf.com/

Nya järn från Wilson

Nya järn från Wilson

Wilsons nya järn Di7 sägs, som så många gånger förr när det gäller Wilson, gå längre än andra klubbor. Visst, det gör dom säkert. Det beror inte bara på att vikt flyttats långt bak och långt ner i klubbhuvudet, utan också på...och kanske framför allt på...en förändring av loft. Idag är det normalt att järn 5 har ett loft på 27 grader. Järn 5 i Di7 har ett loft på 25 grader, dvs en halv klubbs skillnad. Det torde betyda fem meters längskillnad. Och det är ju bra, men det finns nackdelar.

PW i Di7 har ett loft på 43 grader. Utgår man från ett loft på fyra grader mellan varje klubba behövs det många wedgar för att fylla gapet mellan PW och en "normal" SW på 56 grader. Det räcker inte, som förr, med en s k gap-wedge utan nu måste det till två. Vill man dessutom ha en LW i sitt set blir det hela fem wedgar. Om man nu inte väljer att spela med wedgar med större gap än fyra grader.

Intressant med denna klubba är också det nya lätta stålskaftet från True Temper, TX 105.

Läs mer om Wilson Distance Irons Di7 här:
http://www.wilson.com/wilson/staff/home.jsp?bmLocale=en_GB

Ny design på järnset

Ny design på järnset

Adams Golf (Idea) har försökt, Tour Edge (Bazooka J-max) har försökt, nästan också Mizuno (Mx-900) nu är det dags för Cleveland att lansera ett järnset där klubborna mer kan liknas vid det som vi numera vant oss vid att kalla hybrider.
HiBore irons heter Clevelands variant.

Läs mer här: http://www.hiborexl.com/mhiboresetst.html

Cobras "värstingdriver" recenseras

Cobras "värstingdriver"

Cobras "värstingdriver" King Cobra HS9 släpptes redan i höstas. Det har naturliga skäl inte skrivits särskilt mycket om den. Nu när våren närmar sig (för det gör den väl??) så kan vi förvänta att oss att det skrivs mer om denna i mina ögon lite fula driver.

Rekommenderat utpris: 3.995 kr

Läs recension här: http://www.golfmagic.com/news/article/mps/UAN/4979/v/1/

Läs mer om King Cobra HS9 här: http://www.cobragolf.se/

Ännu en square driver?

Det ryktas om att Adams Golf kommer med en square driver. Den sägs nå USA-marknaden under februari/mars. Återstår att se om modellen kommer att finnas tillgänglig i Sverige. Märket har under de senaste åren haft en undanskymd roll på svenska marknaden.

Läs mer om Adams Golf här: http://www.adamsgolf.com/

BollnyHET

BollnyHET

Ny säsong betyder nya bollar på marknaden. En av det hetaste nyheterna 2007 är Maxfli Fire. En tredels boll med surlynskal som vänder sig till medel- och höghandicapare, dvs även golfare med lite lägre svinghastigheter kommer att kunna utnyttja tredelsbollens egenskaper.

Maxfli Fire kommer att prissättas som en tvådelsboll, vilket betyder att priset troligen kommer att hamna strax under 300 kr.

De första användarrecensionerna på nätet vittnar om en lång boll i samma klass som Callaway HX Hot och Nike Ignite...båda kommer förövrigt i uppdaterade versioner inför säsongen 2007.

Svart finish, en trend 2007?

2007 års snyggaste driver?


Svart finish, kommer det också att bli en trend 2007? Förra året kom Bang med sin modell Bang Bangster (430cc) i svart finish. I år kommer Taylor Made r7 Superquad 460 och ovanstående från HiBore XL (460cc) från Cleveland. Den senare når butikerna i Sverige under februari/mars och kommer ha ett rekommenderat pris på 3.495 kr för den "vanliga" modellen och 4.495 kr för tour-modellen.

Mer om HiBore XL: http://www.hiborexl.com/

Mer om r7 Superquad 460: http://www.golfwrx.com

Mer om Bangster: http://www.banggolf.com/bangster430.html

Square drivers, 2007 års stora nyhet

Ny säsong betyder nya drivers på marknaden. Hetast i "försnacket" är helt klart Nike SasSquatch Sumo2 och Callaway FT-i. Båda av s k  squaremodell, dvs huvudet är fyrkantigt. Formen ska göra klubbhuvudet mindre känsligt för orena träffar, dvs träffar utanför sweatspot. Hemligheten ligger i viktfördelningen i huvudet. Genom designen kan vikt flyttas ännu längre bak och längre ner än tidigare, men det nya är att vikt nu även kan flyttas "ut i hörnen".

Såklart sägs dessa drivers gå både längre och rakare än andra. Hur det är med den saken återstår att se under våren när klubborna når marknaden, men redan nu börjar tester dyka på.

Den första testen av klubborna presenterades i januarinumret av den engelska tidningen Todays Golfer. Av testet framgår inte vilken klubba som går längst och rakast (det kommer i februarinumret), men att de går längre och rakare än andra drivers, det är det ingen tvekan om, enligt Todays Golfer.

Testen gick till så att man lät 100 läsare testa Sumo2 och FT-i i jämförelse med deras befintliga drivers. Resultaten visade att:
68 procent slog rakare
87 procent slog längre
71 procent ökade bollhastigheten.

Båda modellerna når den svenska marknaden under februari/mars.
Sumo2 kommer att ha ett rekommenderat pris på 4.295 kr.
FT-i blir dyrare. Det har talats om upp mot 6.000 kr, men Alecs Golf skriver på sin webb-shop att priset kommer att ligga på 4.995 kr. Gissningsvis är det några hundralappar än priset i andra butiker..

Återstår att se hur många andra märken som hakar på square-trenden. Gissningsvis kommer Cobra att göra det. Dom var snabba med att hänga på trenden med komposit på klubbhuvudets ovansida. Samma sak med Mizuno, dom valde också att hänga på komposit-trenden.

Läs mer om Callaway FT-i här: http://www.callawaygolf.com/ft%2Di/

Läs mer om Nike SasSquatch Sumo2 här: http://www.nike.com/nikegolf/flash_reg.jhtml

Todays Golfer's webbplats: http://www.todaysgolfer.co.uk

Diskutera golf på nätet!

http://forum.golf.se

http://www.golfwrx.com

http://forums.prospero.com/golfequip/start

http://www.bombsquadgolf.com/

http://www.freegolfinfo.com

http://www.tourspecgolf.com

Har bollvalet någon betydelse?

Ja, det har det. På många sätt. I grunden beror det på att bollar är olika konstruerade och därmed har olika egenskaper och passar olika typer av spel och spelare. Och kostar olika som en konsekvens av detta.

Alla som spelar golf har en fördel i att tänka över sitt bollval precis på samma sätt som man väljer klubbor och annan utrustning.

Som nybörjare skulle jag rekommendera en boll som är mjuk och som spinner lite. Att den är mjuk gör att den är skönare att både putta och slå på, särskilt då man som nybörjare inte slår så hårt på bollen. Att den spinner lite gör att eventuella orena träffar inte alltid gör att bollen går helt snett. En boll som spinner mycket är lättare att slå snett med eftersom den är känslig för hur den träffas. En boll som spinner mycket tenderar också att generellt gå lite kortare än en boll som spinner lite. Dock kan det vara så att spelare med låg svinghastighet kan tjäna på en boll som spinner lite mer eftersom spinnet ger bollen lyftkraft och längre tid i luften.

Idag finns det en uppsjö av olika bollar med olika egenskaper, en del går längre och högre än andra, en del är mjuka andra är hårda. Vilken boll som passar till vilken spelare beror på hur man träffar bollen (detta går att göra vetenskap av och mäta i vinklar och spinntal), hur man väljer att spela framför allt runt greenerna och ofta också hur långt man slår.

Nybörjare:
Lågkompressionsbollar är att föredra då det är skönare att träffa en mjukare boll, särskilt när man som nybörjare sällan slår så hårt på bollen. Dessutom kämpar man som nybörjare ofta med slice eller hook och då gäller det att spela med en boll som inte spinner så mycket.
Tvådelsbollar att föredra. Undvik bollar av tourkaraktär som spinner mycket med korta järn. Dyra bollar med egenskaper som höghandikapparen sällan utnyttjar.
Exempel:
Titleist So/Lo
Titleist NXT
Pinnacle Exception
Precept Laddie
Srixon Soft Feel
...och ett flertal dambollar, t ex Precept Lady

Medelgolfare:
Nu börjar man ofta ställa krav. Man vet mer om sitt spel och sitt sätt att träffa bollen. Här går därför bollvalen ofta isär. En del vill ha mer spinn i närspelet. En del föredrar tvådelsbollar, andra tredelsbollar.
Exemplen på bollar som passar nybörjaren passar även medelgolfaren beroende på hur hårt man slår på bollen.
Andra exempel:
Titleist NXT Tour
Srixon AD333
Callaway HX Hot
Callaway Big Bertha
Bridgestone e5
Bridgestone e6
Nike Ignite
Maxfli RedMax
Maxfli SpeedMax
Precept PRW Drive
Precept XP3

Låghandicaparen:
Här ökar kraven på kontroll i närspelet. Det betyder att tredels- och fyrdelsbollarna dominerar i valet. Flera av ovanstående gäller fortfarande beroende på plånbok och önskemål. NXT Tour är en bra boll även för dem som kräver mer.
Exempel på bollar med tour-kaliber:
Titleist Pro V1 och V1x
Callaway HX Tour och HX Tour 56
Srixon Z-UR , Z-URS och Z-URC
Bridgestone B330 och B330S

Bloggen för golfers

Välkommen till en blogg för alla oss golfers och för alla er som står på tröskeln till denna underbara och ibland lite galna och nördiga värld.

Den här bloggen kommer att ge nya och gamla golfare en inblick i golfens värld. Eftersom golfklubbor och annan utrustning är en viktig del av denna värld är det inte helt otroligt om bloggen från tid till annan kommer att domineras av just utrustning. Här kommer bl a presenteras och kommenteras nyheter på den enorma golfmarknaden. Och kom ihåg...det finns alltid plats för en ny klubba i bagen...eller i garderoben.
Välkommen.

 


RSS 2.0