Har bollvalet någon betydelse?

Ja, det har det. På många sätt. I grunden beror det på att bollar är olika konstruerade och därmed har olika egenskaper och passar olika typer av spel och spelare. Och kostar olika som en konsekvens av detta.

Alla som spelar golf har en fördel i att tänka över sitt bollval precis på samma sätt som man väljer klubbor och annan utrustning.

Som nybörjare skulle jag rekommendera en boll som är mjuk och som spinner lite. Att den är mjuk gör att den är skönare att både putta och slå på, särskilt då man som nybörjare inte slår så hårt på bollen. Att den spinner lite gör att eventuella orena träffar inte alltid gör att bollen går helt snett. En boll som spinner mycket är lättare att slå snett med eftersom den är känslig för hur den träffas. En boll som spinner mycket tenderar också att generellt gå lite kortare än en boll som spinner lite. Dock kan det vara så att spelare med låg svinghastighet kan tjäna på en boll som spinner lite mer eftersom spinnet ger bollen lyftkraft och längre tid i luften.

Idag finns det en uppsjö av olika bollar med olika egenskaper, en del går längre och högre än andra, en del är mjuka andra är hårda. Vilken boll som passar till vilken spelare beror på hur man träffar bollen (detta går att göra vetenskap av och mäta i vinklar och spinntal), hur man väljer att spela framför allt runt greenerna och ofta också hur långt man slår.

Nybörjare:
Lågkompressionsbollar är att föredra då det är skönare att träffa en mjukare boll, särskilt när man som nybörjare sällan slår så hårt på bollen. Dessutom kämpar man som nybörjare ofta med slice eller hook och då gäller det att spela med en boll som inte spinner så mycket.
Tvådelsbollar att föredra. Undvik bollar av tourkaraktär som spinner mycket med korta järn. Dyra bollar med egenskaper som höghandikapparen sällan utnyttjar.
Exempel:
Titleist So/Lo
Titleist NXT
Pinnacle Exception
Precept Laddie
Srixon Soft Feel
...och ett flertal dambollar, t ex Precept Lady

Medelgolfare:
Nu börjar man ofta ställa krav. Man vet mer om sitt spel och sitt sätt att träffa bollen. Här går därför bollvalen ofta isär. En del vill ha mer spinn i närspelet. En del föredrar tvådelsbollar, andra tredelsbollar.
Exemplen på bollar som passar nybörjaren passar även medelgolfaren beroende på hur hårt man slår på bollen.
Andra exempel:
Titleist NXT Tour
Srixon AD333
Callaway HX Hot
Callaway Big Bertha
Bridgestone e5
Bridgestone e6
Nike Ignite
Maxfli RedMax
Maxfli SpeedMax
Precept PRW Drive
Precept XP3

Låghandicaparen:
Här ökar kraven på kontroll i närspelet. Det betyder att tredels- och fyrdelsbollarna dominerar i valet. Flera av ovanstående gäller fortfarande beroende på plånbok och önskemål. NXT Tour är en bra boll även för dem som kräver mer.
Exempel på bollar med tour-kaliber:
Titleist Pro V1 och V1x
Callaway HX Tour och HX Tour 56
Srixon Z-UR , Z-URS och Z-URC
Bridgestone B330 och B330S

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0