Vem kan spela på en tourboll?

Jag har tidigare kommenterat den test av golfbollar som gjordes i golftidningen Today's Golfer (feb 2007). En av deras slutsatser av testet var att premium- eller tourbollarna är längst och exceptionellt bra jämfört med andra bollar på marknaden.

Då kan man med rätta fråga sig...kan alla ha nytta och glädje av att spela på en premiumboll? Dessa bollar är ju ca 200 kr dyrare än bollarna i mellansegmentet (med undantag för Wilsons Px3 och Hogan Hawk, se annat inlägg).
Ska man leta svar på frågan kan man titta på de olika premiumbollarna och se vad tillverkarna säger om vilken spelarprofil de är till för.

Här följer några beskrivningar:

Srixon
Srixon utgår från vilken svinghastighet som spelaren har när dom rekommenderar bollval.
Srixon Z-UR: 90+ mph
Srixon Z-URZ: 90+ mph
Srixon Z-URS: 80+ mph

Titleist
Titleist väljer att utgå från vad man kallar "den seriöse" spelarens egna krav. Vill du ha en boll med touregenskaper kan du spela på någon av deras bollar. Pro V1 är lite mjukare än Pro V1x, medan V1x ger en något lägre bollbana. En inriktning brukar vara att de som svingar "snabbare" bör välja V1x. Snabbare betyder troligen 90-95 mph.

Bridgestone
Bridgestone väljer att beskriva spelarprofilerna för sina premiummodeller, B-330 (hårdare) och B-330S (mjukare), på samma sätt som Titleist. Man vänder sig helt enkelt till den seriöse spelaren. Det betyder att "alla" kan spela på bollarna, men man säger också att du måste ha en svinghastighet på 95+ mph för att dra fördel av det bollarna har att erbjuda avseende längd. Med det vill man egentligen säga att har man under 95 mph som svinghastighet så ska man välja någon av deras andra bollar.

Nike
Nike har två premiumbollar; One (hårdare) och Platinum (mjukare). Den senare sägs "svara på" alla typer av svingar.

Callaway
Callaway säger att alla spelare med en svinghastighet över 70 mph kan spela deras premiumbollar Hx Tour och Hx Tour 56. Så här sa Callaway i en chat med konsumenter inför säsongen 2006:

"We design all of our golf balls to perform at high levels at a variety of swing speeds from 70 to 130 mph. We don't feel it is advantageous to design a golf ball that performs best at specific speeds. For example, players swing at various speeds throughout their round of golf. "

"Both HX Tour and HX Tour 56 balls perform well over a variety of swing speeds. The choice becomes the golfers preference of feel and spin around the greens."

Srixon styr spelare med långsammare sving till den modell med som är mjukare (Z-URS). Den principen har inte Callaway. De förordar istället att man ska prova och se vad som passar det egna spelet. Hx Tour 56, som är mjukare än Hx Tour, spinner mer med drivern. Det kan göra att spelare med lägre svinghastighet kan dra fördel av ökad lyftkraft trots att Hx Tour profileras fram som den längsta av modellerna.

Och svaret på frågan då? Kan alla spelare ha nytta och glädje av att spela på en premiumboll?
Ja, alla kan spela och ha glädje av att spela på en premiumboll om man anser sig vilja betala vad de kostar.
Nej, alla har inte nytta av att spela på en tourboll. Det beror helt enkelt på vad man spelar för typ av spel och vilka egenskaper man vill att bollen ska ha. Det är det som ska styra valet. Bortse från svinghastighetsrekommendationerna.

Spela på den boll som ger dig längst och rakast slag med drivern. Den boll som känns skönast när du puttar. Den boll som känns bäst med järnklubborna och den boll som uppför sig på det sätt du önskar på green. Och det är inte alls säkert att det är tourbollen som ger dig allt detta. Särskilt inte om man väger in kostnaden.

I sammanhanget tycker jag det är intressant att ta del av Callaways beskrivning av sina premiumbollar:
"The insides of the HX Tour golf balls are just like two-piece golf balls. They are designed to be fast and have low spin off the driver for maximum distance. It is the critical soft urethane cover that provides the control and feel around the green. The unique thing about our golf ball is the extremely thin cover that keeps the spin off the driver to a low level."

Kommentarer
Postat av: David

Bra skrivet om tourbollarna. Jag lockas särskilt av Callaway HX Tour 56, Bridgestone B330-S samt Nike One Platinum. Förutom Bridgestone e5 och Srixon Trispeed förstås, de är ju billigare också (fast inte så touriga). Det kanske är så, som många hävdar, att även medelgolfare tjänar mycket på att spela med tourbollar. De tjänar ingen längd från tee, men från 150-pinnen och in så finns det bara fördelar...

2007-02-14 @ 16:35:57
Postat av: Golfer

David: Tack. Har du inte gjort det tycker jag du ska testa någon av de tourbollar du nämner.

2007-02-14 @ 21:00:26
URL: http://golfers.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0