Pegga högt eller köpa ny driver

Jag har ni börjat läsa lite i båda de inköpta böckerna av Tom Wishon. Facinerande och intressanta. Under min resa till jobbet i morse läste jag om loft. Ofta hör man att dagens drivers går längst om man träffar högt upp på träffytan och just därför ska man pegga högt. Tittar man på en drivers träffyta så är den välvd, både från tå till häl och från sula till topp. Den buktar liksom ut på mitten. Det gör att de flesta drivers (inte Wishons egna såklart) har olika loft över träffytan. En driver som i sweetspot har ett loft på 11 grader, kan ha 8 graders loft om man träffar långt ner på träffytan och 14 graders loft om man träffar högre upp.

Wishon hävdar att de flesta spelare har för lite loft på sin driver. Enligt hans tabeller ska en spelare som träffar bollen rakt bakifrån (dvs inte brant ner på bollen och inte i en uppåtgående rörelse) med en klubbhastighet på 80 mph ha 15 graders loft och en spelare med 90 mph sving ha 13 graders loft för att få mest längd.

Har man fel loft på sin driver kan man få ut mer längd genom att pegga högt och träffa högt upp på träffytan. Man skulle dock vinna ännu mer längd på att ha rätt loft på drivern och träffa sweetspot. Låter vettigt.

När man sedan gör en svinganalys måste man titta på hur spelaren verkligen träffar bollen. Har man en sving som träffar bollen i en uppåtgående rörelse kan det betyda att man kan gå ner i loft. Följaktligen kan en spelare som går brant ner på bollen behöva ännu mer loft än vad som framgår av Wishons tabeller.

Inte nog med detta, det finns en massa andra parametrar att ta hänsyn till för att hitta den "rätta" drivern, men så långt har jag inte kommit i boken.

Jo, en sak till har jag hunnit läsa om. Han avfärdar myten om att det är bättre med ett 460 cc stort klubbhuvud framför ett som är mindre (ner till 350 cc). Och hur det hänger ihop, det är en lång historia.

Kommentarer
Postat av: AndersAnders

http://www.mygolfspy.com/the-right-sticks-equipment-myths/

2008-10-17 @ 05:07:20
URL: http://backspin.se
Postat av: Peter Norén

Kan bara konfirmera att om man gör som Tom Wishon och andvänder sig av en rak "roll", hos Tom Wishon kallad GRT, får du betydligt bättre slag ved en off center hit. Fick nyligen byggt en Tom Wishon driver 525 GRT, och man har mer eller mindre samma bollbana om man träffar över eller under sweetspoot. Har själv en relativ jämn bollträff - men jag kan lova att denna teknik skulle gynna de flesta och framför allt nybörjare. Just 525 GRT har en något lägre penetrerande bollbana [vikt lång fram] passar bra i blåsiga Skåne. Finns även en driver som heter 919 THI där viktining sitter lång bak vilket gör att bollbanan blir betydligt högre jfr. med 525 GRT.

2008-10-17 @ 12:40:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0