Bättring golfare!

Jag står gärna upp för att bidra till en förändring av nuvarande handicapsystem. Det fungerar inte bra, tycker jag. Det har blivit bättre, men det fungerar inte bra. Allt beror dock inte på handicapsystemet i sig och inte heller på slopesystemet, nej det största felet ligger hos golfarna själva. Vi tillämpar helt enkelt inte systemet som vi borde. Idag finns det stora möjligheter att påverka det egna handicapet efter eget huvud. Man kan höja och sänka lite som man vill idag bara man har "anmält i förväg" att man spelar en handicapgrundande runda. Det låter kanske bra och skulle kunna vara det, om det inte vore för alla medvetna och omedvetna "handhavandefel".

Hur tillämpar de flesta golfarna handicapsystemet?

Det finns tre huvudgrupper:


1. De som höjer så ofta de kan
Här träffar man på alla de där som ofta kammar hem priserna i samband med tävlingar. De förekommer ofta i par.

2. De som sänker så ofta de kan

Här träffar man på dem som drivs av att ha ett lågt handicap. I den här gruppen är det ofta förekommande att man skänker puttar, något man ofta glömmer bort när man senare kommer in på 37 poäng eller mer och ivrigt sänker handicapet

3. De som sänker och höjer efter aktuell spelnivå
I den här gruppen borde egentligen alla golfare återfinnas. Här finns de som registrerar alla spelade rundor. Hur många gör det, kan man undra. Jag skull vilja säga få. Mycket få. Om fler registrerade alla rundor skulle systemet vara mer rättvisade, något som skulle gynna alla. Men hur går det då med skänkandet av puttar? Det går ju inte att räkna skänkta puttar som sänkta puttar? Nej, det går inte. Låt bli att skänka så länge det inte handlar om matchspel. Då hojtar säkert den som vill snabba upp spelet. Javisst kan det snabba upp spelet att skänka puttar, men hur mycket? Skulle inte spelet gå snabbare om vi helt enkelt puttade snabbare. Vi behöver inte läsa puttlinjen från alla håll och kanter för varje putt under en sällskapsrunda.

Sedan har vi det där med slopesystemet. Det är ett subjektivt system som slår lite olika på olika banor. Känns inte som någon stor fråga, tycker jag, även om jag gärna skulle se ett enklare system där banorna inte slopas. Följden skulle också kunna bli höjning och sänkning i hela steg, vilket också skulle underlätta och förenkla. Även om man skulle göra den förändringen skulle "handhavandefelen" finnas kvar. Och det måste vi tillsammans göra något åt.

Martin Strömbergs krönika
kan möjligtvis driva på en utveckling mot en förändring, men jag tror krönikan gör mer skada än nytta pga av det där med 0,8 slag. Frågan är om det är Strömbergs fel eller om det är den golfokunnige redigerarens fel. Jag tror det senare. Någon annan än Strömberg har säkert "tänkt själv" och tolkat handicapsystemet efter eget huvud.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0