I en annan del av världen

Pausen är över. Det tog några timmar innan pausen verkligen blev en paus. På resan till "en annan del av världen" spanade jag ohjälpligt efter golfbanor när vi närmade oss Rom. Och jodå, jag såg en. Den såg ut så här från luften:



Men det går att klara sig utan golf en vecka. Jag har istället facinerats av gamla tiderna byggnadskonst och leverne. Med karta i hand har jag utforskat Rom i 34 graders värme.


Colosseum bygdes under åtta år, från 72 e.kr. till 80 e.kr. och rymde som mest ungefär 55.000 åskådare.
På de översta åskadarplatserna fick kvinnor och slavar samsas, vilket ledde till en del problem för de romerska männen. För att smidigt leda åskadarna in på arenan fanns ett biljettsystem med nummer som refererade till de siffror som står över de 80 välvda ingångarna. Åskadarna skyddades från solen av en enorm markis som drogs över arenan..


Golvet i Colosseum var gjort av trä med ett sandtäcke över som hade till syfte att suga upp blodet som alltid spilldes på arenan. Under golvet förvarades de vilda djuren i burar. Burarna kunde hissas upp en våning. Därifrån leddes sedan djuren upp på ramper som gick till luckor i arenans golv.
Bara två procent av alla gladiatorer klarade sig med livet i behåll. År 404 e.kr. förbjöds gladiatorstriderna. År 442 skadades Colosseum av en jordbävning.


Forum Romanum. Det var här politiska möten, handel och annat genomfördes. Det var också här Ceasar brändes på bål efter att ha mördats.


Dessa pelare, som är rester av Saturnustemplet, var till hälften täckta av jord innan utgrävningarna inleddes på 1700-talet.

Vistelsen i Rom var intressant, därför var det inte svårt att koppla bort golfintresset för några dagar. Det var t o m skönt. Nu är det dock dags igen. Utan ett enda slag på en dryg vecka är det i morgon dags för tävling på Åda GK.

Kommentarer
Postat av: Al

Du missade väl inte Pompeij? Bara det gör Italien värt ett besök!

2008-08-03 @ 08:56:12
URL: http://blogg.aftonbladet.se/1597
Postat av: Golfer

Al: Då finns det skäl för oss att åka tillbaka, för där var vi inte.

2008-08-03 @ 18:49:01
URL: http://golfers.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0