Imponerande

Nu har Tiger visat att han är tillbaka på allvar. Fantastisk avslutning. Jag gav upp och valde kudden framför teven vid 23-tiden igår kväll, men det gick att ana redan då åt vilket håll det lutade. Tiger låg då ett slag efter O'Hair.

Här är den vinnande putten:

 

Ahhhhh! Inte mer nu!

Ska det aldrig sluta snöa? Jag hörde sägas att det varje vår kommer sju bakslag, sådana där väderomslag som lurar en. Man tror våren är på väg, då kommer det en snöstorm till. Samma källa (som jag inte minns vem det är) påstod att förra veckans snöoväder var det sjätte. Just nu vräker det sjunde ner utanför fönstret. Snart en decimeter snö. Nu får det vara nog, nu vill jag inte ha mer snö. Basta.

Hittade denna katalog via en post på Twitter. Drömmer mig bort från detta sjunde bakslag genom att klicka mig igenom katalogen. Bläddra genom att klicka på bilden nedan.


Välja golfboll



Ja, jag är nog lite besatt av golfbollar. Inget konstigt med det egentligen. Är man utrustningsintresserad (-galen) golfare så är det klart att golfbollar intresserar. Under en runda utnyttjar man upp till 14 olika klubbor, men bara en boll. Eller man borde i alla fall bara utnyttja en typ av boll. För så är det ju, och det vi alla, att man ska hålla sig till samma bollmodell. Nu har ju jag lite svårt för det eftersom jag inte kan vänja mig av vid att söka efter den optimala golfbollen. Den där som är mjuk vid alla typer av slag, som spinner tillräckligt för att flyga långt, tillräckligt lite för att inte förstärka slicar och hookar och tilräckligt mycket för att stanna när jag vill den ska stanna på green. Eftersom jag letat så länge efter den perfekta golfbollen kan man ju undra om den där perfekta golfbollen verkligen finns.

Alla golfare svingar olika och träffar bollen olika. Vi har lärt oss att förstå och uppskatta fördelarna med custom fitting när det gäller klubbor, men utvecklingen har inte kommit lika långt när det gäller bollar. Men vi är snart där tror jag.

Det bollfabrikanterna försöker göra är att tillverka bollar som ska passa olika typer av spelare, men man är trots allt ganska bred i den anpassningen. De flesta större bolltillverkare har två tourbollar, en som är lite mjukare som spinner mer och en som är lite hårdare som spinner mindre. För en del spelare går den ena längre och för en del den andra. Vilka spelare som faller i de olika kategorierna kan inte tillverkarna veta. Och för den delen inte spelarna heller förrän de provat. Därför är egentligen alla dessa "objektiva" robottester av bollar eller subjetiva spelartester ganska ointressenta för det egna bollvalet. Visst är det kul att läsa hur en viss spelare upplever en boll, men det säger inte något alls hur en viss boll passar just ditt spel.

Jag tror att vi inom några år kommer att få se erbjudanden om custom fitting när det gäller bollar. Vad jag vet är det bara Brejans som erbjuder custom fitting av bollar. Hur noggrann den är vet jag inte, men jag är tveksam eftersom Brejan bara säljer ett bollmärke. Han kan säkert med hjälp av tester tala om vilken boll av just det aktuella märket, Srixon, som passar den spelare som gör testet. Men alla andra bollar då? De som har lite annorlunda egenskaper, hur vet man att inte någon av alla de andra bollarna på marknaden passar bättre? Idag finns också en Internettjänst som med hjälp av en mängd frågor om olika spinntal och vinklar kan hjälpa till att välja boll. Den är jag lite lockad att prova. Kostar några hundralappar och det kanske det är värt.

Jag har ju, såklart, provat både mjuka tvådelsbollar samt tre- och fyrdelade tourbollar. Av de senare har på senare tid den nya Bridgestone Tour B330 RX gjort gott intryck på mig. Än så länge har jag bara bara testat den under 15 grader. Ska kul spännande att se vad den kan göra för mitt spel när det är lite varmare. Under min resa till Portugal i januari fick jag ju intryck av att den för mig har lite mer sidspinn med drivern än t ex Titleist NXT Tour. Kanske är det så, kanske är det mentalt. Jag hittade detta citat häromdagen och det kan vara svaret på frågan om RX-bollen faktiskt spinner mer än NXT Tour för mig:

"Slower swingers just can't compress the ball enough, so they will only be activating the outside of the core. They will get the benefits of ball speed, but not the benefits of the softer center, so they will tend to spin this ball (Srixon Z-Star X) too much with the driver."

Och då snuddar vi vid något annat intressant när det gäller bollar, nämligen kompressionen. Förr var kompression något som användes flitigt i marknadsföringen genom att man sålde samma bollar med olika kompression. Numera talas det alltmer sällan om kompression. Jag har inte riktigt förstått varför till helt nyligen. Anledningen är att olika bollfabrikanter mäter kompression på olika sätt. Därför går det inte att jämföra kompressionen mellan bollar tillverkade av olika företag och därmed faller egentligen vitsen med att jämföra kompression över huvud taget. Om man dessutom betänker att en del pratar om kompressionen i hela bollen medan andra bara pratar om kärnan så är det ingen tvekan egentligen. Glöm kompressionspratet så länge det inte handlar om definitioner av typen "mjukare" och "hårdare". Sedan måste man tänka på vad som betecknas som mjukt och hård. Om en tourboll har en mjuk kärna och jag som "slower swinger" inte slår tillräckligt hårt på bollen kommer jag att uppleva den som hård trots att det "egentligen" är mjuk. Och då pratar vi om känslan vid bollträff med järn- och träklubbor. En boll som upplevs som mjuk eller hård vid puttning handlar om skalets egenskaper snarare än att bollen är hård eller mjuk i kompressionen. Dessutom, ska man komma ihåg, upplevelsen av en bolls hårdhet påverkas också av ljudet från bollträffen. Det har det gjort tester på.

Om man ska sammanfatta och och dra slutsatser av detta långa resonemang så är det att bollvalet är individuellt och man bör prova sig fram till vad som passar just den egna svingen och det egna spelet.
Ingen nytt under solen kanske, men ändå. Det är faktiskt så att man som spelare med lite högre handicap, kanske upp till 20, kan tjäna slag på att spela en tourboll. Det under förutsättning att man slår tillräckligt hårt på bollen så att man inte får för mycket sidspinn på den. Vilket i sin tur påverkas inte bara av svinghastigheten utan också av bollträffen. Träffar man bollen square ger det självklart mindre sidspinn än om man skär bollen. Sedan måste man ha ett närspel där man verkligen utnyttjar tourbollens spinnande egenskaper runt green, har man inte det finns det andra billigare bollar att spela med.

Jag tycker rådet som en representant från Titleist gav i en intervju jag nyligen tagit del av är bra:
du ska välja boll med utgångspunkt från ditt spel runt green.
Börja bakifrån, dvs inte från tee när du funderar över bollval. Långa bollar finns det gott om, men alla har inte samma känsla och spinner inte som tourbollar gör runt green.

I år är urvalet bollar ännu bredare och större än tidigare. Det är bara att köpa tre, fyra trepack bollar och prova sig fram till vilken boll som man trivs bäst med. MIn lista kommer dock som vanligt att vara lite längre än tre.

Mer bolläsning



Klicka HÄR eller på bollen ovan och läs om några av de bollar som är nya för säsongen 2009.

Bli medlem i Ågesta GK och få ett set Callawayklubbor



Jag bodde i närheten av Ågesta för ca tio år sedan. Då var det stört omöjligt att komma med i klubben. Kön var 50 år. Galet, men det var det beskedet jag fick. Jag betalade dock några hundralappar för att stå i deras kö och komma åt deras mycket enkla korthålsbana (inte niohålsbanan utan en liten skogsslinga). För mig var det värt pengarna där och då. Jag utvecklade absolut mitt närspel där bland träden.

Nu har tiderna ändrats. Nu söker klubben med ljus och lykta efter nya medlemmar. Kul för dem som vill golfa och bor i krokarna. Att man sedan får ett set Callawayklubbor är ju inte helt fel. Vill man inte spela Callaway kan man ju alltid sälja dem.

Jag gillar greppet att skapa mervärde genom att erbjuda utrustning som en del i medlemskapet. Nya grepp av den här typen välkomnar jag. Dessutom tycker jag att det är bra att Tobias Bergman skriver om ett nytt grepp som detta. Vilka skulle annars göra det om inte golfens egna medier? Reklam klagar "Thomas" i en kommentar på golf.se. Och? Vad spelar det för roll? Det är väl bra. Det missgynnar väl knappast någon så länge man bevakar det som händer och sker i golfsverige även på andra håll.

Läs artikeln om Ågesta HÄR.

Titleist Pro V1 2009 på väg

I dagarna packas den nya modellen av Pro V1 och Pro V1x upp i landets golfshopar.
HÄR är en intressant minitest av bollarna.



Unleash Hell

Den 15 mars släpps de nya Big Bertha Diablo-järnen i Sverige. Jag testade ju den nya Diablo-drivern på Dormy häromveckan och blev imponerad. Måste bara klämma och känna på järnen också. Ska försöka hinna förbi Golf International, Stockholms vänligaste golfbutik, i nästa vecka. Järnen kommer att kosta 7.995 kr.
Klicka på bilden och läs mer om Diablo.


Vad fanns i bagen?

Tittar ner i bagarna tillhörande förra veckans tourvinnare:

Y.E. Yang
PGA Tour: Honda Classic

Driver: TaylorMade r7 Limited (9.5 degrees)
Fairway Woods: TaylorMade Burner 3-wood (13 degrees); TaylorMade V Steel 5-wood (18 degrees)
Hybrid: TaylorMade Rescue TP (19 and 21 degrees)
Irons (5-PW): TaylorMade r7
Wedges: TaylorMade rac (48 degrees); Nike SV (58 degrees)
Putter: Odyssey White Hot 2-Ball
Ball: TaylorMade TP Red

Här finns mycket att reflektera över. han spelar med två fairwaywoods och två hybrider. Det tror jag inte är helt vanligt på den här nivån. Ännu mindre vanligt att järnklubborna börjar med järn 5. Och wedgarna. Han har tio graders mellanrum. Det har jag aldrig sett tidigare i någon tourbag, men det är klart så många har jag ju inte tittat ner i.


Jiyai Shin
LPGA: HSBC Women's Champions

Driver: Ping Rapture V2 (9 degrees)
Fairway Woods: Ping G10 7-wood
Hybrid: Ping Rapture V2 (23 degrees)
Irons (5-PW): PRGR IS3 501
Wedges: Fourteen MT-28 V3
Putter: Ping Redwood Piper S
Ball: Titleist Pro V1x (2009)

Intressant här är inte minst "luckan" mellan drivern på 9 grader och trä 7:an på 21,5 grader. Undrar hur hennes slaglängder ser ut med de olika klubborna. Också intressant att se att hon spelar med Titleist Pro V1x. Ibland hör man sägas att det bara är de som slår hårt på bollen ska ska spela med V1x. Detta stämmer inte enligt Titleist, läste jag härom veckan. Dom menade att en boll som Pro V1x "straffar" inte de som svingar långsammare däremot kanske man inte får ut lika mycket av de som en spelare som slår hårdare på bollen. Min tolkning är att man ska spela med den boll som känns bra, som man spelar bra med och som man rent allmänt trivs med oavsett vad det står på den.

(Källa till innehållet i bagarna: http://www.thetourvan.com)

Test av golfbollar

För er som missade testet i förra numret av Todays Golfer finns nu chansen att läsa hela testet på nätet. HÄR.


Bollar att prova

Säsongen närmar sig även om det är svårt att tro med en dryg decimeter snö utanför fönstret. 12 mars. Inom en måndag borde det gå att spela även på banorna i mitt närområde. Hörde av kamraten i Skåne att greenerna var nyklippta redan förra helgen. Sedan dess har jag inget hört. Undrar om dom det inte är så att det vitt på marken även där i söder, trots nyklippta greener.

Med ny säsong kommer suget att testa nya bollar. Jag kan liksom inte låta bli. Särskilt inte om bollarna är gratis. Det landade ett paket idag från Callaway. Tidigare har jag ju fått några bollar från Bridgestone.

De som ska ut på banan för test är de för året nya bollarna Big Bertha Diablo och Hx Hot Plus. Kanske blir det också till att testa den nya Hx Pearl-bollen. Dessutom fanns det  med några Tour iX i paketet.

Första intrycken av bollarna efter några inomhuputtar är dessa:
Big Bertha Diablo: mycket mjuk boll, märkbart mjukare än Srixon AD333, som jag jämförde med
Hx Hot Plus: jämförde med de äldre Hot-modellerna och denna är mjukare eller ger i alla fall ett mer dovt ljud med puttern
Tour iX: detta är den hårdare och normalt okcås den längre varianten av tourbollarna, de låter "klick" med puttern



Ska bli kul att testa dessa på banan. Snart är vi där.

Nya Dormy-katalogen

Kommer vecka 13. Bara så ni vet.

RSS 2.0