Huvud mot huvud

Huvud mot huvud

Så var det då dags. Nu börjar de första svaren, eller i alla fall indikationerna, dyka upp på vilken driver som kommer att gå längst och rakast på golfbanorna i sommar. Den brittiska tidningen Golf Monthly presenterar i sitt marsnummer ett test av följande drivers:
  • Bobby Jones, Players Series (finns inte i Sverige vad jag känner till)
  • Callaway, Fusion FT-i (den omtalade squaredrivern)
  • Cleveland, Hibore XL (finns omskriven här på bloggen eftersom jag själv testat den)
  • Nike, SasQuatch Sumo2 (den andra omtalade squaredrivern, den med det höga ljudet)
  • TaylorMade, r7 Draw
  • Wilson, Staff Dd6+

Testare var en golfprofessional och fyra golfare med handicap 6, 12, 18 och 21. Ganska bra spridning i handicap så att vi medelgolfare kan bilda oss en uppfattning om vilka klubbor som kan vara idé att prova. Vad tyckte då dessa testare? Vilken klubba tyckte man var bäst? Vilken var rakast och vilken var längst?

I spekulationerna kring alla nya drivers på marknaden så har det mesta handlat om de nya fyrkantiga klubborna från framför allt Nike och Callaway. Det har sagt att dessa ska vara det rakaste man kan slå med. Kanske inte längst, men rakast. En annan klubba det talats om är Cleveland HiBore XL. Kanske inte rakast, men mycket lång. Har det sagts. Om TaylorMade har det nästan inte sagts något alls. Jo, möjligtvis har det talats om det val dom gjort hittills att inte släppa någon s k square driver. Och vad händer då i årets första test? Precis det som ingen kunde vänta sig: TaylorMade rankas högst!

Nu är det som sagt ett objektivt test och skillnaderna mellan dagens drivers är små. Jag sa nyligen till någon att det är betydligt större skillnader mellan golfarnas olika svingar än vad det är mellan dagens klubbor. Svårigheten ligger därför inte i att hitta en bra klubba utan i att hitta en bra klubba som passar just din sving. Och det är inte alla gånger så enkelt. Därför kommer s k customfitting, eller skräddarsydda, klubbor, att säljas allt mer.

Tillbaka till testet.
TaylorMade den klubba som uppskattades mest av testarna, den upplevdes som längst, snyggast och med skönast känsla. Det var också den klubba som bedömdes ge mest för pengarna. Precis som väntat var det Callaway och Nike som var de rakaste i testet. Ser man till kampen mellan just Callaway och Nike så var det Callaway som gick som segrare ur den kampen eftersom testarna bedömde att Callaway hade en känsla som var lika bra som den i TaylorMade-drivern. Till Nikes fördel kan man dock, om man lusläser testresultaten, se att deras SasQuatch bedömdes vara längre än Callaways Fusion FT-i. Ganska mycket av dött lopp mellan de två, med andra ord.

Det kanske mest anmärkningsvärda i testet var att Cleveland upplevdes vara den kortaste av de testade klubborna. Den som skulle vara så lång! Däremot får klubban ingen kritik för att vara hård i träffen, något som jag slogs av när jag testade den. Märkligt, eller hur? Vi har ju ändå slagit med samma klubba. Fast det är ju så det är. Dessa tester är subjektiva och vi upplever inte minst känslan i en klubba olika eftersom vi har olika refernsramar. Förmodligen har dessa golfare aldrig provat vare sig Bang Bangster eller KZG GF4.

Det var som sagt det första testet jag tagit del av där några av årets hetaste drivers testas mot varandra. Det lär komma fler. Jag skulle inte bli förvånad om resultaten ser helt annorlunda ut nästa gång jag rapporterar om drivertester. Jag skulle snarare bi förvånad om resultaten var lika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0