Skaft mot skaft

I det nyligen beskrivna drivertestet finns det en sak som är slående: det står inte ett ord om vilka skaft klubborna testats med! Detta är anmärkningsvärt, men inte alls ovanligt. Det skrivs nämligen sällan eller aldrig om olika typer av skaft i samband tester, särskilt gäller det tester av fairwaywoods och drivers. När det gäller jänrklubbor är det viss skillnad. Där väljer man i alla fall att skilja mellan grafit- och stålskaft. Skillnaden mellan dessa skaft är uppenbar inte minst för ögat.

I tester av drivers och fairwaywoods ligger fokus på huvudet, dess konstruktion och utseende. Skaften kommenteras sällan. Det blir nämligen mycket svårare då. I Sverige har vi fortfarande en tradition att man köper sin klubba direkt från hyllan med det standardskaft som erbjuds. De flesta golfare väljer bara mellan de olika tillgängliga skaft-flexen. Få, alltför få, bryr sig om att välja några andra skaftalternativ än de som golfshopen valt. Då kan det vara intressant att veta att skaftet sägs ha hela 80 procents inverkan på känsla, längd och "rakhet". De resterande 20 procenten står huvudet för, det som vi lägger allt fokus på både när vi tar del av tester och inte minst när vi väljer klubba i butiken. Här kan man verkligen tala om fel fokus! Jag tror och hoppas dock att detta kommer att ändras. Jag är övertygad om att våra golfklubbor i framtiden i allt större utsträckning kommer att skräddarsys.

Svårigheten ligger inte i att hitta en bra klubba utan en klubba med rätt skaft för just den svingen som golfaren har som ska använda klubban.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0